Noroc cu internetul, mama tuturor disperatilor ca mine. Ai indoieli, tastezi pe net si gasesti orice informatie deoarece, in ultimii ani, toti operatorii economici s-au prins cum sta treaba cu vizibilitatea online, asa ca folosesc site-uri de prezentare. Imaginile fac cat o mie de cuvinte, nu?
Pe de alta parte imi doresc sa ajung in diverse locuri mai mult sau mai puţin salbatice, motiv pentru care in creierul meu se da o lupta acerba intre cele doua extreme ale personalitatii mele. Stiti care este personajul meu de film preferat? Indiana Jones. Stiti care sunt cartile pe care le-am citit cel mai abitir in adolescenta? Cartile de calatorii spre destinatii exotice din care am o colectie intreaga.
Sursa: www.vacantespeciale.ro |
Am observat ca foarte multa lume prefera circuitele turistice, pe mine ma incanta mai ales cele istorice, cele in care ti se arata monumente si muzee si ti se explica evenimente. Exista zone care exercita fascinatie datorita rolului pe care l-au jucat in formarea noastra ca civilizatie, Israelul este exemplul cel mai elocvent, iar persoanele care viziteaza aceasta tara in scop turistic si religios sunt foarte numeroase. Nu mai este nevoie sa argumentez atractia exercitata de Ierusalim, orasul sfant care a fost martor al nasterii crestinismului, probabil ca nici un alt motiv decat aparitia unei religii n-ar putea pune in miscare cohortele de turisti. Si in aceeasi situatie se afla Podisul Tibetan, "Acoperisul Lumii", casa unui budism aparte si a lui Dalai-Lama, misterele intinsei Indii cu al sau hinduism, dar si cu alte marunte credinte exotice, comunista China in care taoismul si confucianismul s-au cladit pe stravechi credinte animiste si samanice. Practic, nici un popor nu poate fi separat de religia sa si, indiferent cum ar fi conceputa o oferta turistica , ea va fi nevoita sa poarte vizitatorii spre traditiile si credintele comunitatilor din acea parte a globului.
Nu as da inapoi din fata unui circuit cu autocarul in Asia, indiferent cat de obositor ar fi, daca as sti ca am asigurat confortul necesar, ca voi dormi in hoteluri decente, ca voi avea un ghid bun, informat, ca voi invata cu adevarat ceva din aceasta experienta. Si mai cred ca, daca iti doresti cu adevarat sa calci pe pamantul acela imbibat de istorie, nu ratiunile financiare iti vor sta in cale. Cunosc oameni care viziteaza Israelul de ceva ani, intotdeauna in circuite turistice, oameni care nu traiesc nici mai bine nici mai rau decat altii, dar care fac economii in acest scop. Ce ii determina sa revina de fiecare data in Israel? O anumita atmosfera spiritualizata, modul unic in care te simti acolo, senzatia de usurare, de curatare sufleteasca. Si, de vreme ce am auzit asta din gura unor persoane diferite, inseamna ca fenomenul este real. Prin CND Turism chiar se organizeaza pelerinaje pe traseul mai multor localitati cum ar fi: Ierusalim, Nazareth, Bethleem, Ierihon, Haifa, Tel Aviv, Eilat.
Sursa: flickr.com |
Sursa: curryandcomfort.yummly.com |
Nu in ultimul rand, m-as duce in Asia pentru experienta culinara. Nu stiu in ce masura agentiile de turism de pe la noi organizeaza circuite strict in scop culinar, dar stiu ca prin alte parti se practica acest tip de vacante speciale. Intuiesc, veti spune ca unele dintre preparatele asiatice sunt putin cam extravagante pentru gustul european, ingredientele de tot felul, mai ales cele de origine animala, s-ar putea sa nu poata fi ingurgitate de unele persoane mai sensibile, dar cred ca merita riscul din plin. Ganditi-va cat de condimentata si aromatizata este bucataria Orientului Indepartat, cat de altfel este modul lor de a se alimenta. Ma uit la televizor, la emisiunile unor gastronomi ce ajung in cele mai indepartate colturi ale lumii doar pentru a experimenta mancare traditionala. Le admir stoicismul cu care servesc cele mai insolite preparate. Un adevarat gurmand asa se comporta, incearca sa vada un popor si prin prisma hranei de zi cu zi.
In concluzie, profilul meu de turist s-ar rezuma astfel: comod fara sa fie pretentios si avid de experiente noi (nu neplacute!). Asta inseamna ca sunt un Indiana Jones? Nici vorba! Las altora placerea de a dormi sub cerul liber, de a se spala in apa rece a unui rau sau de a strabate pe jos drumuri prafuite spre necunoscut.
Voi v-ati gandit vreodata pana unde merge spiritul vostru de aventura sau ce in ce tip de turist va incadrati?
Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2015.
vacantele noastre sunt total dezorganizate, sigur te-ai panica daca ne-ai vedea! suntem din cei care pleaca de pe o zi pe alta, se cazeaza acolo unde ii prinde noaptea si schimba traseul in functie de frumusetea locului! :) am plecat spre Verona si pe drum...ne-am oprit 2 zile in Florenta si inca o zi in Riva. Intrun final am ajuns si in Verona :)) sau am plecat spre mare si am ajuns in Bucovina! :) ne-am facut bagajele pt Italia si ne-am mutat in Germania! :) haos! :) da e super fain, si nu regretam nimic! :)
RăspundețiȘtergereSunteti cu adevarat niste spirite aventuroase, pe mine ma oboseste numai gandul de a schimba planurile din mers. Dar vreau sa vad totusi cat mai multe...
Ștergere