Translate

sâmbătă, 9 aprilie 2016

Insomniacul de serviciu - remedii

Insomnia ca tulburare grava a ritmului circadian nu este chiar atat de des intalnita. Adevaratii insomniaci sunt ca vampirii, au o viata de noapte in toata regula. Dar noi, astialalti, suferim de episoade neregulate de insomnie datorate varstei sau agitatiei de peste zi sau pur si simplu suntem invatati sa dormim mai putin. Nu stiu daca insomnia ca boala are vreun tratament miraculos, dar celelalte forme pot fi mai usor depasite prin folosirea catorva reguli de baza.

In primul rand, daca vedeti ca nu adormiti in primele 30 de minute dupa ce v-ati varat in pat, nu va enervati numarand oi sau framantand perna, doar agravati situatia. Mai bine va ridicati din pat si faceti ceva obisnuit, cum ar fi cititul sau uitatul la televizor, pana va simtiti din nou somnorosi.
Daca sunteti genul care face miscare, exercitiile executate zilnic contribuie substantial la starea de somnolenta. O serie de 30 de minute, dimineata, are un efect sigur deoarece influenteaza ritmurile biologice si aduce calitate somnului. Specialistii spun insa ca exercitiile nu trebuie executate dupa-amiaza tarziu deoarece organismului ii trebuie cel putin 6 ore sa-si regleze temperatura dupa aceea, iar o temperatura mai joasa este strans legata de un somn mai bun.
Lumina din camera este importanta. Mai bine fara nici o lumina! Dar daca insistati sa aveti o luminita de garda, alegeti una care bate in rosu, nu in albastru.
Incercati sa purtati pijamale largi, moi, nu lenjerie sofisticata, in pat. Se zice ca pijamaua este cea mai comoda imbracaminte din lume, e drept ca nu o putem purta si pe-afara, dar atunci cand o imbracam creierul nostru "simte" ca e momentul unui shut-down.
Temperatura camerei este un factor esential. Prea cald, prea frig...cunoasteti! Fiecare se simte bine la o anumita temperatura, eu dorm bustean pe la 21-23 de grade, cum sare de 25 incep sa ma perpelesc.
Unora le trebuie bezna totala. Exista solutia purtarii acelor aparatori de ochi care pot fi foarte chic ca model. Chestia cu bezna n-o inteleg. Si nici cu linistea profunda. Lipsa stimulilor ma sperie. Dorm intr-o camera cu geamuri mari, iar cand e luna plina si imi bate in ochi e perfect. Atunci cand se dezlantuie cate o furtuna cu toata cohorta de fulgere naucitoare, ma simt cel mai bine. Daca n-as auzi fluierele trenurilor din gara ar fi un cosmar. Mie zgomotele imi sugereaza viata, linistea ma sperie. Dap, de la filmele horror mi se trage. Dar daca sforaie partenerul, e belea. Exista dopurile de urechi din silicon pe care le puteti baga si in nasul partenerului daca nu inceteaza.
Trebuie sa investesti in perne potrivite si intr-o saltea de calitate, in textile de bumbac sanatoase. Nu sunt vorbe goale, doar de reclama. Am facut o noapte alba pe o lenjerie noua oribila, de bumbac, dar cu o textura imposibila, se lipea de mine si nu adera pe pat, ma rasuceam cu tot cu cearsaf. Iar perna e mama somnului. Daca tine bine ceafa si capul aliniate, ai rezolvat jumate din problema.
Concluzia ar fi ca, in cazul in care aceste mici trucuri nu rezolva insomnia si aceasta dureaza mai mult de cateva saptamani, inseamna ca exista un motiv de consultat un doctor.
Mai jos aveti un produs exceptional, combinat, masca/perna de tras un pui de somn la birou. Face intuneric si incalzeste mainile in acelasi timp. Somn usor!




9 comentarii:

  1. Pot să sper că masca aia e sponsorizată de firma la care ne desfăşurăm activitatea? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O sa facem si noi un referat la serviciu, e dementiala inventia!

      Ștergere
  2. Dar nu se sufoca chiulangiul? :))
    E weekend, in weekend nu dormim! In weekend facem de toate....si intram obositi bine in noua saptamana! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca ii intra aer pe langa maini, banuiesc ca e un produs sigur si confortabil, mai rau e ca nu il auzi pe sef cand vine langa tine.

      Ștergere
  3. De o vreme, de cand te citesc mă intreb unde gasesti tu atatea lucruri deosebite. Mi-a ramas gandul la costume de baie cu maci, acum..vreau pijama nouă, dar cușmă de asta și papuci de aia cu blană..nu.
    Ei, e un gand de miezul nopții, mă duc la somn, sper sa nu fiu nevoita sa numar oi...caci de o vreme numai somn liniștit nu am avut..

    RăspundețiȘtergere
  4. Am o mare grija de toate conditiile amintite de tone aici.Daca nu dorm,e o problema si apelez la o pastiluta,dar asta foarte rar.Un somn bun si odihnitor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inca n-am ajuns la pastilute, dar am momente cand mi-as dori una.

      Ștergere
  5. Eu când nu pot dormi... în niciun caz nu dau drumul la TV. Mi s-a întâmplat să găsesc emisiuni așa de interesante că am stat treaz până dimineața, deși mă luase serios somnul. Nu știu cum fac ăștia, dar emisiunile interesante sau filmele mai bune doar noaptea le dau. :)
    Legat de dormit la locul de muncă... ăștia sunt cei mai buni. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am patit-o si eu cu tv-ul, ba chiar si cu o carte buna pe care n-o puteam lasa din mana. Conditia ar fi sa te uiti la ceva usor, plictisitor probabil.

      Ștergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.