Translate

miercuri, 11 martie 2015

Viitorul incepe azi

Am fost de doua ori in postura de cumparator de apartament si o singura data in cea de vanzator. Deocamdata...
Derulez pe repede inapoi imaginile si parca revad ziua in care am pasit intaia oara in actualul meu apartament. Se intampla acum 10 ani, cam pe vremea asta. Eram insarcinata, aproape de "sosire", si teribil de disperata. Mai putin consortul, pe care nu-l bantuiau hoarde de hormoni si privea lucrurile cu detasarea specifica barbatilor. Eu tineam de asemenea sa ma detasez, dar de garsoniera in care locuisem pana atunci. Asa ca, timp de cateva luni cautasem intens o alta casa care sa ne convina ca amplasare, confort si sa nu ne lase faliti dupa achizitie.

Si asa am cunoscut-o pe Gioconda... Nu, nu celebra pictura, nici macar vreo reproducere, ci fix blocul de paisprezece etaje in care stau in prezent. Da, stiu, e ciudat. Este singurul bloc cu nume in loc de numar din Ploiesti si nu stiu daca in tara o mai fi vreunul. Stilul american, cunoasteti, nu-mi inchipui ce i-a apucat pe constructori, mai ales ca era in anul de gratie 1977, in plin comunism.
Ok, iata-ma asadar alaturi de sotul meu si de parinti ("sponsori" in tranzactie), stand in plina lumina de martie, pe holul calduros acoperit de gresie, privind incantati in stanga si-n dreapta. Apartamentul era complet golit, nelocuit de cativa ani, curat si spatios. Si cu o priveliste impresionanta oferita de etajul zece. Eu personal nu urcasem niciodata mai sus de patru, nici macar de opt, asa ca ma lua nitel cu ameteala numai uitandu-ma peste pervazul ferestrei.
Ziua aceea n-am sa o uit niciodata din mai multe motive. Nu numai pentru ca a fost o cotitura in viata mea, ci pentru ca am invatat ceva extrem de practic: ca trebuie sa fii cu adevarat un specialist ca sa descoperi din prima viciile ascunse ale unei locuinte. Explicatia mai jos...
Apartamentul complet gol parea sa-si dezvaluie toate secretele. In afara de caloriferele vechi, de fonta, demontate si lasate "pe butuci", restul parea sa corespunda dorintelor noastre de a ne muta urgent, fara reparatii capitale. Nu imi explic prin ce minune, in ziua aceea a fost o temperatura perfecta, n-a batut nici un pui de vanticel, nu suierau curenti in jurul blocului, n-am simtit nici o adiere pe la ureche. Liniste si pace!

 Mai tarziu, dupa aproape un an de experienta "Gioconda", gandindu-ma asa retrospectiv, stiti ce mi-am imaginat ca mi-ar fi trebuit? Un dispozitiv din acela nocturn, cum vezi in filme, care arata portiunile calde ale unui organism. Ar fi fost suficient sa stau in fata blocului, ca un Predator imobiliar, si as fi scanat imediat "prada". Procesul are si un nume stiintific, cum aveam sa aflu mai tarziu, se cheama "termografie", revin imediat la aceasta.
Asadar, iata-ne instalati la proaspatul domiciliu, asteptand noul membru al familiei. Cand au inceput sa se disloce masele de aer dinspre sud, anuntand venirea sezonului cald, au pornit sa se invartejeasca si curentii in jurul celor paisprezece etaje de beton. In unele zile, mai agitate din punct de vedere climatic, aveam senzatia ca traiesc la rascruce de vanturi, in plin roman de epoca. Si oricat mi-ar placea mie atmosfera gotica si lejer horror a caselor din secolele apuse, trebuie sa recunosc ca suieraturile si vaietele curentilor de aer m-au ingrijorat din doua motive: tamplaria veche era un dezastru si ...venea iarna!
Primul sezon geros a fost "full of surprises". Dormitorul de pe colt a produs niscaiva mucegai din cauza usii dinspre balcon care nu era etansa si a peretului expus precipitatiilor abundente. Caloriferul nu facea fata, confortul termic era insuficient si s-a dus spre zero odata cu intreruperea incalzirii centrale din primavara urmatoare. In vara eram deja atat de satula de vaicarelile vantului din apartament incat am facut un efort si am pus termopane peste tot.

De ce v-am spus toate aceste lucruri? Pentru ca, in urma cu vreun an, legislatia privitor la performanta energetica a cladirilor a introdus obligativitatea obtinerii unui certificat energetic pentru o locuinta ce urmeaza a fi inchiriata sau vanduta. De-abia acum realizez cat de mult mi-ar fi folosit sa am acest document, as fi tratat de pe alt nivel cu fostul proprietar, as fi stiut ce sume mai am de investit si i-as fi cerut sa mi le scada din pretul cerut.


Cel mai intelept din partea mea, in acest moment, ar fi sa solicit un audit energetic. Banuiesc cam pe unde sunt necesare imbunatatiri, dar sunt sigura ca nu pot prevedea totul. Auditul energetic depinde insa de hotararile luate la nivel de bloc atunci cand se doreste termoizolarea. Dar este un proces derulat de specialisti, iar solutiile date sunt cele mai bune.
Prin folosirea unei camere cu termoviziune se poate obtine o imagine (termografie) in infrarosu a unui obiect sau chiar a unui organism viu.

 Cu alte cuvinte, poti vedea locurile/punctele prin care obiectul radiaza caldura. In cazul unei cladiri este vorba chiar despre punctele in care se pierde caldura. Va dati seama ca o astfel de analiza se face in sezonul rece pentru ca termografia sa poata releva aceste zone critice. In plus, un audit stabileste si lucrari la instalatii, izolarea acestora, a teraselor sau a placii peste subsol.
Termografia are aplicatii diverse, mai ales in scop militar, dar si in sanatate unde poate inlocui clasicele investigatii prin radiografiere.

Imaginile pe care le-am folosit sunt mai mult decat sugestive. Blocul reabilitat este izolat termic asa ca, dupa cum observati, singurele spoturi galbene, "fierbinti", sunt geamurile, ori cele deschise, ori cele de tip vechi, adica nu termopanele.
Ei bine, cu termopanele am rezolvat-o dar suntem departe de un final. Gioconda mea este impresionanta, dar nu eficienta. Discutiile despre izolarea termica sunt deocamdata la stadiul de discutii. In timp ce altii au facut-o si pe-asta si se bucura de plati la intretinere mult mai mici, la noi inca exista cosmarul de sezon al cheltuielilor exorbitante cu utilitatile. Doamne fereste sa trebuiasca sa vand si sa fiu nevoita sa obtin certificatul de performanta energetica. Nu-i vorba de demers in sine, ca pe certificatenergeticbucuresti.com gasesc o echipa de profesionisti cu o experienta de peste 11 ani in domeniu, plus ca obtin hartia in 24 de ore, dar mi-e si frica de ceea ce as putea afla.

Serviciile oferite de certificatenergeticbucuresti.com au cateva avantaje:
-consultanta initiala, constand in evaluarea premergatoare a factorilor ce trebuie analizati, este gratuita;
- consultanta gratuita nu conduce obligatoriu la comandarea auditului/certificatului energetic, are doar rolul de a stabili pretul serviciilor;
-chiar in absenta cadastrului, echipa poate realiza un releveu al apartamentului in vederea obtinerii datelor necesare.

As incheia spunand ca, asa cum prevede si Legea nr.159/2013, o cladire "pasiva", adica performanta energetic, este in primul rand un mod de a proteja mediul. Reducem pierderile, scadem consumul de energie termica si in consecinta scadem consumul de resurse naturale. Cu alte cuvinte ne asiguram viitorul inca de azi. Din toate punctele de vedere!


5 comentarii:

  1. Stiu ca acum nu poti vinde fara acest certificat. Nu stiu cat e de important, dar clar nu poti vinde o casa fara el.Un articol tare util.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Macar este util cand cumperi, iti dai seama cam pe ce dai banii.

      Ștergere
  2. Primul gând a fost "Gioconda se mărită...". Da' pe urmă m-am gândit serios la blocurile astea vechi de 40 de ani, care-s vai de capul lor. Plus că-s tărcate, diferind culoarea de la un etaj la altul. Asta în cazul fericit în care au avut vecinii bani să-și facă și ei. La mine pe scară sunt 2 apartamente neizolate pe dinafară, iar unul din ei, ca să nu mai pună schele, căci costă, și-a izolat pe dinăuntru. Și chiar citeam pe site-ul avizez.ro, că e și asta o soluție, cu izolator pe interior, dar tot se pierde căldură.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cred ca vom vedea vreodata izolat blocul nostru, primaria n-a fost de acord, sa vedem ce-o sa iasa. Pe interior nu mi-ar placea izolatia, ia din dimensiunea camerelor, si-asa nu sunt prea mari.

      Ștergere
  3. Certificatul energetic nu numai ca ne ofera o imagine de ansamblu a eficientei energetice , ne ofera si recomandari de imbunatarire a acesteia.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.