Translate

sâmbătă, 12 octombrie 2013

Happy weekend - Care cultura, neicusorule?

Cred ca v-ati dat seama din postarile mele la categoria "din perlele copilului" ca ne luptam din greu cu disciplina numita "Limba si literatura romana". Va asigur ca cel putin un sfert din lupta asta vine nu din opozitia odraslei mele cu privire la materie in sine, ci din modul cum este conceput manualul de scoala si din continut. Eu tin minte ca pe vremea mea aveam un manual gros, plin de proza si poezioare din clasicii romani. N-aveam auxiliare, invatam regulile din manual si aia era! Nooo, acum se merge pe metoda vizuala, adicatelea copilul retine mai repede si sedimenteaza cunostintele daca ii pui in fata zeci de scheme si combinatii de exercitii.
Asta n-ar fi nimic dar textele din manual sunt atat de stupide, de te ia cu durere de cap. Poezioarele sunt o catastrofa, nu sunt numai poezii din literatura clasica, unele sunt facute de autorii manualului, uneori fara nici cea mai marunta vocatie spre versificare. Strofele au o topica ciudata, greu de memorat, uneori nu au ritm, rima e trasa de par, cuvintele sunt nefiresti. Si obligi un copil sa invete asa ceva! Nici macar eu, ca adult, nu pot sa le retin! Toti poetii nostri mari au poezioare scurte, pentru copii. Chiar nu se putea alege ceva din "tonele" de poezie superba scrisa in timp cu atata inspiratie? Nu inteleg.
Am sa va exemplific mai jos:
Poezioara educativa din manualul de clasa I, la litera "p":
"Noi, cu apa si sapun,
  Veseli ne spalam.
  Cine este sanatos
   Este si voios."
(Deci spalatul are legatura cu sanatatea care are legatura cu voiosia, in concluzie din spalat rezulta voiosia. Foarte sofisticata logica asta, dar cam nerealista.)
Exemplu de propozitie cu litera "x" din auxiliarul de clasa I: " Am vazut filmul Xena, printesa razboinica"  (OOooo, daaaa! Si eu...E fix un serial pentru copii...sex, istorie , lesbiene si violenta. Nu mi-a scapat nici un episod, desi nu mai sunt clasa I).
Poezioara din auxiliarul de clasa I, tot cu "x":
"Alexandru e taxist,
 Iar Alexe e artist.
 Ieremia-inginer
 Iar eu vreau sa fiu boxer."
(La inceput am crezut ca ala vrea sa fie taximetrist, dar nu mai corespundea lungimea versului. Apoi am zis taxidermist, dar era cam sinistru. Apoi m-am dat batuta. Nu stiu ce meserie e aia de "taxist". Poate incaseaza vreo taxa, dar nu cred ca e in nomenclator.)
 Tot din auxiliar: "Corina are un canar ca arama". (O fi facut vreo manipulare genetica de a obtinut culoarea aramie la un canar! Care e galben ca lamaia de felul lui.) "Ea are o ie aurie. Eu am o ie cum e neaua." ( Al naibii Dex! Iiiiiiieeeee, fratilor! Iiiiii-eeee...cu doi de "ii", manca-i-as ciocul ei de limba romaneasca. Si ma indoiesc ca e aurie...)
Dintr-un text: "-Mama, pentru marti am o lectie cumplita!" (Na, pana si autorul recunoaste ca auxiliarul e cumplit, imi place ca e autocritic. Si un bun pedagog. Le sugereaza copiilor ca lectiile sunt cumplite.)
Intr-un text de clasa a II-a, facut dupa "Pinocchio" de Carlo Collodi, scrie: " (Pinocchio) a vandut abecedarul si a intrat la circ". (Daca voi gasiti in povestea lui Carlo Collodi capitolul unde Pinocchio, dupa ce vinde abecedarul, se duce la circ, va promit ca mananc paginile una cate una!)
Alt text, alta balarie: "Stoluri de pasari pleaca spre tarile Soarelui." (Aha, acum nu le mai zice tarile calde. Ce drak inseamna tarile Soarelui?!)
Exercitiu de scriere "m" inainte de "p" sau 'b"-exemple de cuvinte: "Petitori din lumea intreaga incepura sa curga la palat:fii de imparati, in scumpeturi imbracati. Dar fata privea cu ochii impaienjeniti in curte. Imparatul si imparateasa se imbolnavira de intristare." (De intristare o sa ma imbolnavesc si eu daca mai citesc multe exemple ca astea. Niste propozitii normale nu erau in stare sa gaseasca?)
Exercitiu: Transcrie propozitia - Cocorii si randunelele au plecat spre tarile calde. Cerinte: 1.Fa aprecieri asupra scrisului tau. 2. Schimba caietul cu cel al colegului. 3. Faceti aprecieri asupra aspectului scrisului. (Este un excelent exercitiu de toata jena. Daca vreti sa umiliti copiii comparandu-i si sa invrajbiti colegii de banca, ati reusit!).
Text scurt facut dupa "Cuibul de pasarele" de Cezar Petrescu. Autorul manualului are o fixatie pe cuvantul "pufos" (zici ca e de la Mo si F.O.C.A.) : "Covorul verde, pufos acoperise lunca." (Poate nu stiu eu semnificatia pufosului...dar in textul original nu apare aceasta propozitie.). Exercitiu: transcrie "Cuibul era ingrosat cu puf fin" si inlocuieste "ingrosat" cu alt cuvant din text. (in text este cuvantul "captusit" care e cam departe de "ingrosat"...si nu e totuna...care este!)
Dar...am obosit. Ma opresc aici, nu inainte de a va arata cele mai vechi carti pentru copii pe care le mai am.

 "Calul" de Emil Garleanu facea parte dintr-o serie de 8 titluri (din pacate nu le mai am) aparuta in 1971. Minunate carti de buzunar, eu am fotografiat-o deschisa ca sa se vada ce frumos era ilustrata. Textul este simplu si plin de emotie, la fel erau si celelalte povesti. O citeam la 5 ani ! Si incercam sa desenez cai.
"Fram, ursul polar" de Cezar Petrescu, aparuta in 1974, este in format extra-large, mai mare decat un A4 si are niste ilustratii teribil de reusite. Pe vremea aceea editurile lucrau cu profesionisti, prezentarea unei carti era deosebita. Nu zic ca acum n-ar fi carti frumoase, dar nu sunt chiar la nivelul celor din copilaria mea.
Vreau sa spun ca sunt atatea texte reusite, pe intelesul copiilor, din care pot fi selectate fragmente. Imi pare rau ca n-am pastrat manualul meu de clasa I, dar n-aveam cum, l-am predat la terminarea clasei. Imi pare si mai rau ca n-am pastrat manualul gros, foooarte vechi, dupa care m-a invatat bunicul meu limba romana. Era o capodopera. Probabil mai exista pe undeva, prin vreo arhiva, vreun exemplar. N-ar fi rau sa-l scoata cineva de la naftalina si sa se inspire.

 Postarea participă la  jocul HAPPY WEEKEND! - Ediţia 40

14 comentarii:

  1. Offf...ce e in manuale e dezastru. E chiar uluitor cum copiii chiar pot invata dupa ele. Pentru mine e o mare mirare fiindca am vazut si eu cateva manuale, am citit cerintele la unele teme...efectiv m-am ingrozit. Eu pe unele cerinte nici nu le intelegeam, de parca nu erau scrise in limba romana. De fapt parca ar fi fost texte traduse din alta limba cu Google translate ;)
    Seria de carticele de Garleanu o avem si noi dar nu e completa. Mama le-a dus la gradinita unde a lucrat o vreme si i-au fost subtilizate doua din cele 8 titluri. Asa ca la noi au ajuns doar 6 din ele si mamei i-a parut tare rau. Sunt in stare destul de buna, le-am ingrijit cat s-a putut :)
    Iti dau dreptate in totalitate. Inexactitatile pe care le mentionezi sunt si ele o problema. Astfel copiii afla ca Pinocchio s-ar fi dus la circ in loc sa se spuna corect ca s-a dus la teatrul de marionete. Mai am cateva carti din copilarie si da, ilustratiile erau de un nivel deosebit. Eu iubeam ilustratia de carte de dinainte de '89, erau cativa ilustratori vestiti pe atunci iar numele unuia dintre ei pe un volum de povesti insemna o garantie a calitatii.
    Mi-a placut mult postarea. Ridica probleme importante, pe care ar trebui sa le vada si citeasca facatorii de carti si manuale...
    Hapy weekend, draga mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. *Happy :) Am ramas cu gandul la ceea ce-ai scris si-am tastat in graba.
      I-am dat o distribuire si pe FB articolului.

      Ștergere
    2. Sunt greoaie si ii ametesc pe copii, nu stiu ce le dezvolta, poate starea de nervozitate. Este grozav ca mai ai carticelele. Vreau sa spun ca din a mea, de tare ce o iubeam, am decupat vreo doi cai. Dar tot am pastrat-o, asa ferfenitita cum e.

      Ștergere
  2. Am o groaza de carti din vremea copliariei. Tu cam ai dreptate. Dar sa vezi cum sunt manualele de fizica sau de matematica care se mai numeau si stiinte exacte! :(

    RăspundețiȘtergere
  3. Am vrut să spun că este o obligație care trebuie dusă la îndeplinire pentru indirect servesc țara.

    RăspundețiȘtergere
  4. si se mai mira unii cand sunt dezastre la diverse examene de maturitate! oare de ce au stricat ceva bun, un sistem care si-a dovedit eficienta? am terminat facultatea in 2002, liceul in '97, dar chiar faceam scoala, din manuale normale, nu carti de colorat scumpe si....stupide!

    RăspundețiȘtergere
  5. Să ai un weekend liniștit și fain.

    RăspundețiȘtergere
  6. In Ro. tot ce a fost bun a fost distrus pe ideea democraticå intzeleaså gresit. Chiar in urmå cu ... 3-4 zile in urmå, scria si d-nul Liviu Bimbea despre distrugerea generalå a Ro. de dupå '89, iar ce ai scris tu acum este episodul urmåtor ;-)

    RăspundețiȘtergere
  7. E risu-plansu! Bietii copii o sa ajunga sa nu mai stie ce vor sau trebuie sa faca in viata ... daca nu cumva asta se si vrea, ca prea sunt batatoare la ochi niste lucruri.
    Sa ai o duminica frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  8. Asta este evolutia din pacate...da, stiu, este defapt o involutie. Si cand te gandesti ca in unele scoli s'au implementat deja catalogul electronic si elevii nu mai au manuale au tablete...iar unii abia isi permit sa'si trimita copiii la scoala cu un caiet si imbracat acceptabil. Lucurile astea se schimba prea repede, si manualele, stiu ca pana si eu, care eram a 1'a acum 11 ani ca inca n'am terminat liceul, mai am un an, aveam in manual niste texte mai pe intelesul la tot copilu' cu imagini si lucruri pe care sa le inteleg. Nu vrea sa ma gandesc la ce o sa se ajunga cand o sa am un copil si o sa vina varsta la care sa'l trimit la scoala :)) Plus ca materia nu se mai respecta...in manuale si auxiliare sunt probleme si exercitii ce nu pot fi rezolvate la nivel de clasa a 2-a sau a 3-a...inveti sa le rezolvi abia in generala, dar ele totusi sunt puse acolo...asa, sa fie nr de pagini mai mare...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa stii ca si eu aveam impresia acum cativa ani ca, pana ajunge al meu la scoala, se schimba sistemul...Nu s-a rezolvat, asa ca nu spera prea tare ca odraslele tale sa prinda vremuri mai bune.

      Ștergere
    2. Nu sper deloc, asta e problema :)) Deja imi e mila de el. Daca acum sistemul este in asemenea hal..d'apoi peste 15-20 ani:))

      Ștergere
  9. Tocmai azi povesteam despre un copil care înainte de 3 ani se juca pe calculator, telefon sau televizor și acum are autism.... Păcat de generația care vine...
    Happy WW!

    RăspundețiȘtergere
  10. Mama-soare! Parintii nu se pot intelege, sa scrie o "scrisoare deschisa" adresata ministerului?! Pe mine m-ai cam lasat fara cuvinte! Hm... Desi stiam a scrie si vorbi corect, de cand citesc texte online incep sa am... dubii: aproape ca nu mai stiu cum e corect sa scriu unele cuvinte!! Cand vad mereu si mereu un cuvant scris gresit dau fuga la dex-ul vechi!
    Si eu mai am Fram! in formatul prezentat de tine.
    Multa rabdare iti doresc! :)

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.