Existã o legãturã specialã, pur energeticã pe care o
simţi atunci când te apropii de punctul „0”, punctul în care ai vãzut lumina
zilei, un cordon ombilical ce nu se rupe niciodatã şi îţi dã capacitatea de a
recunoaşte peisajele ţãrii de origine atunci când priveşti o imagine. Sunt
convinsã cã munţii şi pãdurile întinse ale României sunt elemente unice şi
irepetabile în aceastã lume atât de diversã. Poate or fi altele mai frumoase,
dar niciodatã la fel. Si sunt locuri în România unde frumuseţea este cu
adevãrat un dar divin, unde istoria se lasã cu greu descifratã, iar natura
spune poveşti nemuritoare.
„Una dintre cele mai frumoase privelişti de poesie ale
pãmântului românesc” spunea Ovid Densuşianu despre Ţara Haţegului şi probabil
nu greşea deloc, cã doar renumitul filolog şi lingvist publicase o carte despre
graiul din aceastã parte a lumii.
Mi-am dorit sã vãd Ţara Haţegului pentru multe şi
serioase motive, începând cu Sarmizegetusa cea de legendã şi terminând cu
Geoparcul Dinozaurilor, trecând printr-o istorie primitivã, scrisã în fosilele
din peşterile Ohaba-Ponor şi Sura Mare şi ajungând pânã la oameni şi tradiţiile
lor. Minunile din Ţara Haţegului sunt nesfârşite şi probabil cã mi-ar trebui o
luuuungã vacanţã pentru a ajunge peste tot.
Aşadar visez o varã fierbinte (cãci iarna nu intrã în
calculele mele pentru odihna de fiecare an), petrecutã departe de zumzetul
mulţimii (prezenţa peşterilor este chiar binevenitã în acest sens), în casa
unor gazde pline de cãldurã (la propriu, adicã sã aibã apã caldã în dotare) şi
înţelegere pentru inima mea de orãşean stresat. Visez sã mã trezesc dimineaţa
într-o camerã scãldatã în luminã, sã uit de ce mã aflu acolo, sã uit de viaţa
mea dintâi şi de necazurile cele de pe urmã. Sã trag în nãri aerul tare,
amirosind a cetinã, a întuneric strãbãtut de fiare, a muşchi bãtrân şi
trunchiuri scorburoase. Sã plec în lungi cãlãtorii pe munte şi fiecare pas sã
fie o altã descoperire, prilej de uluire şi dulce încântare. Iar la întoarcerea
din drumeţii sã regãsesc voioşia gazdelor, o masã tradiţionalã, un vin dulce şi
parfumat, o atmosferã de basm, prieteni...
Vorbind de Ţara Haţegului, trebuie sã ştiţi cã, în Munţii
Vâlcan, la sud de oraşul Lupeni şi aproape de graniţa dintre judeţul Hunedoara
şi Gorj, a înflorit în ultimii ani o staţiune numitã Straja. Locul este ceva
mai departe de zonele consacrate pentru turismul de masã şi este mai greu
accesibil, iarna ai nevoie de o maşinã serioasã pentru a urca pânã la cei 1400
de metri altitudine. Eu zic ca e de bine. Lume mai puţinã, linişte mai multã,
tind sã cred cã este o alegere perfectã pentru vacanţa mea de vis. O vacanta la Straja trebuie sã înceapã cu o cazare corespunzãtoare şi aici nu va fi vreo
problemã, sunt suficiente locuri, iar Vila Alpin este unul dintre ele.
Poate v-aţi dat seama cã sunt adepta
unui turism blând, durabil, practicat cu simţ de rãspundere. Este un turism de
nişã care se dezvoltã greoi la noi în ţarã, dar începe sã prindã. Oamenii vin
cu idei, încearcã sã nu depindã de o infrastructurã agresivã pentru mediu. In
ultimii ani s-au pus în mişcare diverse programe, unele destul de ambiţioase,
pentru promovarea unei alternative ecologice la turismul clasic, iar operatorii
economici sunt încurajaţi sã participe la crearea unui brand al ecoturismului.
Sunt cel mai fericit turist atunci când vãd cã cel care
îmi oferã serviciile afişeazã o siglã „eco”. Mulţi nici nu ştiu cam ce înseamnã
asta. Nu este imposibil ca o staţiune întreagã sã aibã acest statut, în fond
este vorba despre suma eforturilor celor care deţin afaceri acolo. Dar...e greu sã dai sfaturi cuiva care luptã sã rãzbeascã, mai
ales când eşti din afara sistemului. Gazdele de la Vila Alpin pot adapta câteva
idei. Iatã-le :
Mâncare eco
Controlaţi şi reduceţi consumul de resurse. Ingredientele
trebuie sã fie nu numai obţinute natural, dar şi achiziţionate de la producãtori
locali, nu din patriotism ci pentru faptul ca nu au fost aduse de la distanţe
mari, cu mijloace care polueazã - nu este complicat, peste tot existã localnici
care vând ceea ce cultivã în gradinã sau cresc în ogradã. Pentru gãtit folosiţi vase teflonate cu capac
pentru eliminarea uleiurilor de gãtit şi scurtarea timpului de
fierbere/coacere, evident cuptoarele sau alte echipamente trebuie sa fie
dintr-o clasã ce permite economisirea energiei.
Energie şi
resurse eco
Am avut ocazia sã discut cu cei care şi-au instalat
panouri solare pentru încãlzire şi obţinerea apei calde. Au spus cã sunt extrem
de mulţumiţi, nici nu s-au aşteptat la asemenea randament al centralelor
termice. Iarna este mai dificil, dar vara, cu atâtea zile însorite, sistemul
poate funcţiona foarte bine. Becuri economice, senzori pentru economisirea apei,
reciclarea deşeurilor, totul poate fi bine controlat !
Experienţe
tradiţionale
In fiecare loc existã meşteşuguri transmise din tatã în
fiu, care dau savoare zonei. Puteţi sã aduceţi un astfel de meşter cioplitor,
olar, pictor, pielar, sticlar, ţesãtor care sã facã mici demonstraţii pentru
vizitatori. Oferiţi-le posibilitatea sã-şi vândã produsele, expunându-le în vila/pensiunea
voastrã. Vã puteţi susţine reciproc. Nu toţi turiştii au maşini şi nu pot
ajunge în staţiune pe jos, cu bagajele. Asiguraţi-le transportul din oraşul
Lupeni. Vara ar fi inedit un transport cu cãruţa, sunt sigurã cã mulţi ar plãti
ceva în plus pentru aceastã experienţã. Aveţi o stânã în apropiere ?
Colaboraţi cu ciobanii, duceţi vizitatorii într-un circuit agroturistic, copiii
adorã animalele şi sunt extrem de curioşi în privinţa acestora.
Ariile
naturale protejate
Aveţi în jur şi în tot judeţul Hunedoara zone
excepţionale, parcuri naţionale şi naturale, rezervaţii naturale, peşteri
deosebite. Afişaţi la recepţie hãrţi şi oferiţi pliante despre aceste zone.
Materialele le gãsiţi pe internet sau le puteţi procura de la administraţiile
acestor zone, colaboraţi cu oamenii de mediu, ei vor la rândul lor sã
popularizeze natura. Marşaţi pe existenţa fosilelor de dinozauri, Haţegul are
notorietate în privinţa asta. Atrageţi grupuri de copii, folosindu-vã de
imaginile cu dinozauri, dar şi de imaginea ursului, lupului sau râsului,
animale mari ce populeazã pãdurile din jur. Puteţi chiar organiza mici excursii
pentru vizitatorii interesaţi de periplul fotografic. Arãtaţi-le punctele unde
au privelişti frumoase, unde pot fotografia peisaje, plante deosebite sau forme
de relief.
Brandul
afacerii
Odatã ce aţi pus în practicã aceste idei, nu ezitaţi sã
le faceţi cunoscute şi sã vã faceţi reclamã în acest fel. In sala de mese
afişaţi informaţii despre modul cum procuraţi hrana şi cum o preparaţi,
lãudaţi-vã cu mesele sãnãtoase, puteţi oferi meniuri raw-vegane sau
ovo-lacto-vegetariene pentru cei ce se hrãnesc astfel. Lãudaţi-vã cu tot ceea
ce aţi realizat, oamenilor le plac astfel de lucruri.
Concluzia: Numai imaginaţia voastrã limiteazã afacerea.
Sunt o grãmadã de oportunitãţi, întindeţi mâna şi alegeţi-o pe cea care vi se
potriveşte.
Acest articol participa la SuperBlog 2013
Foarte interesantă abordarea! Mâine, poimâine te văd cu o afacere în zonă! :)
RăspundețiȘtergereSucces!