Translate

miercuri, 5 august 2015

Cauze ale aparitiei cosurilor

Acest articol mi-a fost inspirat de modul cum se comporta oamenii in spatiile publice. Nu stiu cum este prin cele strainataturi, dar pe la noi observ o lipsa...fabuloasa de grija pentru igiena personala si bunastarea propriului corp.
Una dintre regulile de aur ale pastrarii unui ten curat este sa nu iti atingi fata decat daca este absolut necesar. Mai ales cand te afli in afara propriului camin si nu te poti spala pe maini cat de des ar fi necesar.
Circul atat de mult cu autobuzul incat incepe sa mi se acreasca nu neaparat de aglomeratie, cat de promiscuitatea pe care o constat in respectarea unor reguli elementare de igiena. Indiferent cat de prost sau de bine imbracati ar fi oamenii, cat de inteligenti sau de educati ar parea, cand circula cu autobuzul parca ar merge cu masina salvarii, iar toate barele si suprafetele ar fi curatate si dezinfectate ca in spital. Nu cred ca realizati ce persoane se suie in mijloacele de transport in comun, ce boli pot fi transmise sau cat de nesimtiti pot fi unii.

De cele mai multe ori vad scene in care o persoana se tine de o bara, apoi duce mana si se freaca la ochi sau se apuca sa manance ceva sau se scarpina in nas si apoi se apuca iar de bara sau transpira ca porcul cu spatele lipit de scaunul tapitat sau isi sterge transpiratia de pe fata sau are parul lung care ii atarna peste speteaza scaunului. Nu, nu sunt paranoica. Pentru Dumnezeu, nu va mai atingeti fata dupa ce v-ati frecat de barele imbacsite din autobuz. Si e valabil si pentru masina personala daca nu cumva o spalati in fiecare zi. Tineti la indemana produsele acelea sub forma de gel antibacterian la sticluta create pentru a dezinfecta in conditiile lipsei de apa. Sunt de nepretuit.
Cauzele aparitiei cosurilor sau ale iritatiilor pot fi tocmai aceste gesturi instinctive, necontrolate.
Asadar, fiti atenti la urmatoarele posibile motive de aparitie a cosurilor si iritatiilor:
-Aveti parul lung, nu il strangeti si il lasati sa atarne peste scaune in mijloacele de transport in comun, va duceti apoi acasa si va culcati cu el murdar pe perna de care va frecati si fata. Atentie, nu vorbesc aici de posibilitatea de a lua paduchi! Prin autobuze se suie persoane care nu se spala, cersetori sau amarati care nu au acces la apa curenta.
-Faceti curatenie prin casa, spalati baia de exemplu, dar in acelasi timp va atingeti cu pielea de suprafete, de detergenti agresivi, duceti mana la ochi pe acelasi principiu. Incercati sa va spalati pe maini dupa fiecare operatiune, aveti apa la indemana, creati-va reflexul spalarii permanente.
-V-ati umplut de iritatii si cosulete pe obraji, gat, chiar si umeri? S-ar putea sa fie de la fata de perna. In aceste zile caniculare toata lumea transpira, daca ati naclait fata de perna macar doua seri la rand, schimbati-o. Veti observa ca iritatiile apar mai ales pe obrazul pe care dormiti cu preponderenta. Dormiti pe spate? Ei, de acolo se trag cosurile de pe ceafa.
-Daca regula este sa nu atingeti fata, atunci de ce sa lipiti telefonul de obraz? Ca si la perna, cosurile sunt mai dese pe obrazul unde obisnuiti sa tineti mobilul. Dezinfectati cu spirt in fiecare zi mobilul, receptorul de la telefonul fix si telecomanda.
-Stati in fata calculatorului si butonati tastatura. Idem si la fel ca mai sus. Dezvatati-va sa duceti mana la fata in timp ce butonati, spalati-va pe maini dupa ce folositi tastatura.
-Sunteti la serviciu si va curge transpiratie pe fata. Puteti sa o tamponati cu un servetel, dar o piele sensibila tot va reactiona. Cel mai bine este sa va duceti la toaleta si sa stergeti fata cu putina apa.
-Folositi fond de ten si batoane corectoare/anticearcan. Reduceti utilizarea in zilele excesiv de calduroase. Batoanele corectoare sunt comedogenice, daca incercati sa astupati un cos cu ele si acoperiti o zona mai larga puteti avea surpriza sa va treziti cu inca unul. Testat pe propria-mi piele!
-Faceti cosuri pe falca sau barbie. Nu va mai sprijiniti fata in palme cand stati la birou sau la masa.
-Faceti cosuri pe linia parului, pe frunte, tample si la ceafa? Este semn ca trebuie sa va spalati la cap mai des. Nu amanati spalarea, nu lasati parul sa se naclaiasca, in contact cu tenul provoaca aceleasi neplaceri ca si un obiect strain.
In principiu, fata nu trebuie sa stea lipita mai mult timp de orice altceva. Acest lucru favorizeaza infectarea porilor, astuparea lor, inflamarea, reactiile alergice. Bineinteles ca exista si persoane cu o piele sanatoasa care nu reactioneaza usor la un mediu necurat. Acestora le urez viata lunga, le invidiez sincer.

2 comentarii:

  1. :) Mă bucur că mă invidiază cineva. Oricum chiar şi aşa mă spăl pe mâini cât de des pot.

    RăspundețiȘtergere
  2. cos in barba! tastatura-mana srijina barbia
    in rest...dezinfectatntul spray cand suntem pe afara, in casa e apa..l-am obisnuit si pe junior destul de repede!

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.