Translate

vineri, 28 august 2015

Ratia zilnica de apa, mit sau realitate?

Eu, iarna, nu prea beau apa. Si nu, nu ma deshidratez. Pe canicula prefer sa trec pe pepene, maresc un pic portia de apa, dar nu exagerez. Dar vara mananc intr-adevar multe fructe. Daca totusi simt nevoia de apa, o combin cu un sirop, am cumparat dintre cele facute de Plafar, intai cu lamaie verde si scortisoara, apoi cu goji, sau mi-am facut eu lamaie cu miere. Am lasat-o mai moale cu apa minerala si am baut mai ales apa de masa imbuteliata, lucru pe care vi-l recomand si voua. Alternati eventual, toate mineralele acelea se pot depune in locuri nepotrivite daca nu aveti un organism care sa functioneze perfect.
N-am reusit niciodata sa ajung la portia de 2 litri recomandata mai ales in vremurile de restriste, cu temperaturi insuportabile. Pur si simplu n-am vrut sa fortez daca organismul nu mi-a cerut. Am citit in ultimul timp destule articole scrise de specialisti care nu merg pe linia din ultimii ani si nu recomanda consumul sporit de apa. Pur si simplu nu exista un suport stiintific pentru aceasta teorie, iar daca vi s-a inoculat chestia asta cu indarjire, trebuie sa stiti ca totul a pornit de la americani, de prin anii '40, dintr-o prostie, o declaratie a Food and Nutrition Board care stabilea ratia de 2,5 litri, dar preciza ca mare parte din acest lichid este preluat din alimente. Nimeni n-a luat in consideratie aceasta mica si importanta precizare, enormitatea a luat amploare si s-a inradacinat in subconstientul colectiv, cum s-ar zice.
Mai grav este ca, in timpul sezonului estival, ni se induce ideea ca noi toti, adulti si copii, ajungem sa ne deshidratam daca nu respectam regula, iar cand este vorba despre cei mici, bineinteles ca toata lumea innebuneste de grija.
Apa este prezenta peste tot: fructe, cafea si bere, ceai, compot, ciorba, friptura cu sos, piureul de cartofi si in restul! Cum poti sa spui ca o cafea te poate deshidrata?! Nu exista baza stiintifica pentru asemenea balarie, studiile au demonstrat-o.
Incepe copilul sa oracaie ca ii este sete? Stati linistiti ca nu il veti vedea ofilindu-se in fata voastra in secunda urmatoare. Organismul este "setat" sa aiba senzatia de sete cu mult timp inainte de a ajunge intr-adevar in punctul critic. Exista in unele carti de nutritie parerea ca, odata aparuta aceasta senzatie, inseamna ca celulele sufera deja din cauza lipsei de apa. Acesta este de asemenea un mit.
Nici macar nu exista dovezi clare ca un consum sporit de apa pastreaza pielea hidratata si confera un aspect mai proaspat unei persoane. Sau ca netezeste ridurile. Sau ca are cine stie ce beneficii pentru sanatate, chiar si pentru functionarea rinichilor.
Deshidratarea, ca boala care apare la unele persoane sau datorata unor activitati fizice intense, prezinta simptome specifice ce nu pot fi trecute cu vederea.
Dar cei care fac reclame si firmele de imbutelierea apei vor incerca sa convinga oamenii de contrariu, asa ca numarul celor care cara dupa ei in permanenta o sticla cu apa este din ce in ce mai mare.
Un studiu realizat de americani, pe un numar de peste 4000 de copii de 6-19 ani, din 2009 pana in 2012, a aratat ca analizele de urina la cei care beau 8 pahare de apa pe zi nu difera cu aproape nimic fata de cei care beau apa atunci cand isi aduceau aminte. Problema este ca s-a dovedit astfel ca analizele prin care se constata daca un copil este deshidratat, de fapt nu demonstreaza nimic!
Chiar si Michelle Obama a avut campania "Drink up" in care cerea lumii sa bea mai multa apa. De ce naiba sa ceri cuiva sa consume mai mult dintr-o resursa atat de pretioasa, apa potabila, cand asta nu se justifica? Nu va da de gandit?
In concluzie, nu exista o recomandare pentru o anumita ratie zilnica de apa. Depinde ce mancati, ce nevoi are organismul vostru dar, in orice caz, nu va mai uitati in gura tuturor "specialistilor". Organismul vostru stie mai bine ce simte.

6 comentarii:

  1. Imi place incheierea, dar oare stim sau il ascultam?
    Mie imi plac chestiile de rontait, uscate, nu prea beau apa, fructe putine si rar, insa multe legume si ciorba/supe, insa vad ca nu e suficient, incepand la nivelul salivei, tenului, tranzitului intestinal...
    Daca mi-e sete nu inlocuiesc apa cu ceva cu zahar, limonada e ceva extra, ca o gustare. Nici eu nu ajung la 2 litri, vara daca ii dau importanta undeva pe la 1 - 1 1/2 litri de apa.
    Cafeaua poate nu deshidrateaza insa daca nu se bea apa si cum are efect diuretic, corpului i se da prea putin inapoi. Eu asa cred.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cuvantul "deshidratare" este folosit mult prea usor. Deshidratarea este ceva grav, nu faptul ca suferim noi doua ore de sete. De deshidratare mor aia care se ratacesc in desert, nu cineva care traverseaza strada intre orele 12 si 14, la 35 de grade temperatura. Cafeaua NU deshidrateaza, poate avea un efect diuretic ceea ce, la anumite persoane, este chiar de bine. Si sa-ti mai spun ceva: nu surplusul de apa ajuta tranzitul intestinal. Eu am tinut un pic de dieta, am mancat fructe in prostie si am scos painea si aluaturile. Rezultatul a fost ca mi s-a inrautatit tranzitul intestinal desi il aveam perfect normal.

      Ștergere
  2. In spiritul celor scrise de tine, pot aminti titlul unei carti pe care tocmai o citesc, cu adevarat utila pentru viata noastra, despre terapia prin hidratare celulara ( autor: Howard Murad). Care este cu totul altceva decat a bea apa. Este o adevarata lectie despre cum sa ne hranim corect pentru ca celulele corpului, hidratate, sa ne asigure sanatatea.

    O seara placuta si un weekend la fel!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este, totul este ca apa sa ajunga in interiorul celulei. Este o situatie similara cu prezenta calciului in sange. Important este calciul ionic din celule, nu concentratia din circulatie.

      Ștergere
  3. Mi.a placut cum ai structurat informatiile. Intradevar, cel mai bun "studiu" ramane propriul organism :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si-asa am uitat sa spun ca si o sete permanenta semnalizeaza o deficienta, dar NU deshidratare, mai degraba un diabet. Iar consumul sporit de lichide poate si suprasolicita rinichii.

      Ștergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.