Translate

sâmbătă, 1 august 2015

Ernest Goh si gainile sale

Imi plac gainile. Si alte animale, dar mor dupa gaini, reminiscente din copilaria petrecuta la tara. Daca mi-as putea lua unele sa le tin in apartament, as prefera o pereche dintr'alea pitice, ei sunt demential de tantosi, sau una de matase japoneza. Altminteri, daca as sta la curte, as prefera din acelea mari cat curcanii, Brahma le zice. Ultima expozitie de rase de gaini a fost in Ploiesti acum mai multi ani si m-am distrat pe cinste zgandarind cocosii cu "bretonul in ochi". Ele sunt mai placide, dar cocosii se enerveaza din te miri ce!
Ernest Goh este un fotograf singaporez care isi realizeaza mare parte din lucrarile fotografice in Asia de Sud-Est. Prin 2012 era in Malaysia si, asistand la o expozitie de gaini, i-a venit ideea de a scoate o carte cu fotografiile mandrelor galinacee. Mai mult de 70 de portrete de gaini dramatice si uimitoare fac deliciul acestui demers inedit.

Ernest Goh are 36 de ani si candva isi dorea sa fie violonist, dar nu avea suficienti bani pentru aceasta cariera. Apoi a vazut la tv o reclama cu un fotograf profesionist care calatorea peste tot, surprinzand in imagini ciudateniile lumii, si si-a zis ca asta este de el.
De 15 ani Goh fotografiaza in special animale. Caprele, pestii, urangutanii...Si acum gainile. Pasarile de expozitie sunt adevarate vedete si ai senzatia ca isi dau seama de asta si se comporta ca atare. Nu sunt sub nici o forma antrenate sau abuzate de detinatorii lor, pur si simplu sunt...naturale. Pasarile de expozitie nu ajung niciodata pe masa, ele sunt crescute strict pentru spectacol si sunt jurizate dupa pene, culori, pinteni si chiar dupa modul cum se prezinta.
Gaina de matase despre care vorbeam la inceput este una dintre vedetele cartii. Rasa a fost mentionata intaia data in secolul al XIII-lea, chiar de catre Marco Polo. Rasa este extrem de prietenoasa, mai ales "doamnele".
Cartea a fost publicata in martie, anul acesta, in SUA. Va las cu cateva dintre imaginile nemaipomenitelor gaini din cele 200 de pagini ale cartii, dar si cu cateva capre vesele si tare fotogenice. Da, ultimii sunt pesti, am vazut eu ca va dati seama de diferenta.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.