Translate

luni, 10 august 2015

Despre tripane, tamplarie si nopti mai linistite

In jurul muntelui numit Gioconda se invartosesc masele amenintatoare de nori cu ocazia fiecarui cod de ploi si furtuni, dar vastele mele apartamente sunt situate deasupra plafonului, parca as fi in avion. Imi place sa afirm ca la mine ploua cand vreau eu. Glumesc. Ultima oara m-am enervat teribil cand am vazut ca ceea ce parea un potop acompaniat de o tornada a depasit blocul prin dreapta, lasand Gioconda nestropita si tot seaca si zbarcita de la caldura nemiloasa.
Sunt deja doua luni de cand primesc in plin razele soarelui de dupa-amiaza, au fost seri in care ne-am culcat la 30 de grade in camera. Greu de inghitit asemenea zaduf. Ventilatorul din sufragerie invarte lenes un aer fierbinte, dand iluzia ca il racoreste un pic, dar numai pret de cateva secunde daca opresti aparatul. Nu-mi vorbiti de aer conditionat! Nu l-am considerat niciodata o optiune de luat in seama. Nmai de la asta nu ma imbolnaveam! In disperare de cauza am dormit cu geamurile rabatate, macar noaptea sa respiram aerul imbacsit de petrol al Ploiestiului. Da, benzenul si sulfatii au ajuns sa ne racoreasca.
Numai ca in prima seara in care am vrut sa beneficiem de cateva grade in minus, am avut surpriza sa ne piara somnul ascultand fiecare zgomot al orasului: fluieratul si scartaitul franelor de trenuri deoarece gara este chiar peste drum, manelele estivale date la maximum, strigatele gamblerilor de la casinoul din cartier, chicotelile adolescentilor scapati din fraie, latratul cainilor maidanezi sau nu, miorlaielile cotoilor inclestati in batalii aprige, cursele de masini din sensul giratoriu si altele neidentificate.
M-am holbat in tavan cateva seri la rand ca nu ma induram sa inchid geamul. Ma laud ca am nervi destul de tari si pot sa dorm si fara sa am liniste deplina, dar experienta acestor nopti de vara a fost naucitoare. Noroc ca am fost si in concediu. Acum nu mai sunt si nu este deloc inviorator sa te trezesti dupa doar cateva ore de somn chinuit si sa pleci la munca. La ceva a folosit totusi: am avut timp sa ma gandesc. In special la faptul ca termopanele mele cu vechime mai mare de zece ani pur si simplu nu fac fata distractiei, nici cand vine vorba de temperatura, nici cand vine vorba de zgomot. La etajul zece poti considera ca traiesti in conditii extreme, asadar trebuie sa se fi "inventat" ceva mai performant in materie de geamuri.


Nu o sa credeti dar chiar s-a inventat! Acum nu geamurile termopane fac legea in materie de confort interior, ci cele...TRIPANE. Adica nu doua, ci trei foi de sticla despartite cu baghete de silicagel si cu gaz argon la mijloc. Traiasca tripanele! As combina acest tip de geamuri cu tamplarie PVC Veka Thermo Alphaline 90 pentru a asigura un echilibru energetic optim in interiorul casei. Cel putin la unul dintre dormitoare, cel care imi creeaza si mari probleme de disconfort termic. De fapt, se poate alege dintre mai multe tipuri de tamplarie REHAU sau VEKA, trebuie sa stii ce vrei si ce ti se potriveste.
Nu exagerez cand vorbesc despre tipuri de geam atat de performante. Constructorilor de acum peste 40 de ani ai blocului meu cu nume de pictura li s-a parut interesant sa decupeze geamurile pe toata latimea peretului. Nu stiu ce a fost in capul lor, mai ales ca la etajul zece este atata lumina incat incerc sa o minimizez, nu sa o amplific. In acest moment am rulori exterioare, dar si cele 30 de grade constant in camera. Cu alte cuvinte ruloul ajuta cam cu 2-3 grade, stiu cat imi arata termometrul inainte de a le monta. Este clar ca nu este suficient.
In ceea ce priveste al doilea dormitor, acolo am doar usi spre balcon, fara geamuri. Dar usile dau fix spre gara si piata, asa ca aici intervine problema zgomotului. Aceeasi solutie ar fi ideala.
Daca ar fi sa refac tamplaria si la un moment dat va trebui sa purced si in directia asta, nu mai zic ca asta pe care o am da semne de subrezire in functionare, in primul rand n-as mai alege culoarea alba. Maiculita, mi-a mancat sufletul umplandu-se de tot praful invartejit la altitudinea la care locuiesc. Greu ii mai scot fata, orice solutie as folosi, are o lejera culoare alb-murdar tot timpul. As alege una dintre culorile de lemn, desi tare as baga un turcoaz, este o culoare extrem de vesela.


Apoi as schimba sistemul de ferestre. In acest moment, din cauza latimii mari a ferestrelor, am o foaie fixa pe mijloc si doua batante pe laterale. Ei bine, nu ajung niciodata sa curat ca lumea foaia din mijloc sau tot pervazul. Ma chinui cu o ustensila cu coada, dar mai mult manjesc. As schimba cu un sistem glisant, este primul din dreapta jos.
La dormitorul cu usi am dublu canat in prezent, dar nu folosesc decat o foaie, asa ca as schimba tot cu sistemul glisant.
In ceea ce priveste culoarea sticlei, si aici exista posibilitatea de a alege o culoare dintr-o multitudine de combinatii, 13 fiind culorile care se pot combina in pana la 4 straturi.

Practic, intre foile de sticla transparente se pot plasa straturi intermediare din pigmenti foarte rezistenti chiar si la expunerea directa la soare. Se obtine astfel un cod de culoare in functie de necesitatile estetice dar, mai mult, se poate obtine o matuire atunci cand ai nevoie de intimitate. Cu alte cuvinte as putea scapa si de draperiile care in acest moment aduna praful pe interiorul camerei.
Probabil va intrebati unde am gasit toate aceste informatii de am inceput sa visez si sa ma "destrabalez" in dotari tehnice de top. Ei bine, e greu sa nu visezi cand ai la dispozitie atatea optiuni si combinatii, le-am gasit pe klador.ro. Cel mai util mi s-a parut "calculatorul" de pe site, un formular unde introduci ceea ce doresti si poti afla un pret estimativ fara nici o obligatie de a si incheia un contract. Cei mai avantajati sunt bucurestenii si cei din jurul capitalei care pot beneficia de transport si montaj gratuit. Echipa cu experienta din spatele firmei ofera si consultanta de specialitate pentru cei care renoveaza sau vor sa faca o achizitie si asigura si service-ul si intretinerea pentru clienti.
Klador se lauda cu faptul ca ne arata calea spre un ideal energetic si nu exagereaza cu nimic. Ma gandesc ca, atunci cand vrei sa vinzi o proprietate, un potential cumparator stie sa verifice eficienta energetica a cladirii, iar modul cum arata tamplaria si un geam performant vor atarna greu in decizia de a oferi pretul cerut. Ganditi-va ca toti avem sanse sa ne mutam la un moment dat, toti tindem sa avem propria casa sau un loc mai bun. Daca sunteti in postura de vanzator veti fi obligati sa obtineti acel certificat de eficienta energetica care va demonstra negru pe alb care sunt pierderile de caldura din casa scoasa la vanzare, asadar mai devreme sau mai tarziu va trebui sa investiti si in sisteme cu geamuri mai performante. Voi hotarati daca vreti o afacere buna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.