Translate

joi, 20 august 2015

Bijuterii contemporane-steampunk si gothic

"Steampunkul este science-fiction victorian" zice G.D.Falksen. Da, numele se refera la un gen de literatura dar, in timp, a aparut stilul steampunk care reprezinta un mod de a decora obiecte sau de a realiza accesorii in acest stil. Fiind vorba despre "steam", in traducere "abur" si despre "punk" in traducere  "revolutionar", este clar ca influenta in moda si arta vine din epoca in care a inceput utilizarea intensa a motorului cu aburi, adica cea victoriana, in a doua jumatate a secolului al XIX-lea.
In 1769 Watt perfectiona o masina cu abur mai rapida, iar in epoca victoriana locomotivele cu abur erau deja la moda, motoarele cu abur fiind folosite din plin si in industrie. Si uite asa s-a produs si Revolutia Industriala.
Ideea este ca lumea a fost atat de fascinata de aceasta industrializare rapida, precum si de masinariile implicate, incat aceste elemente au patruns si in viata de zi cu zi. Roti si rotite la vedere, piese metalice, aspect mecanic, parghii si suruburi, sarma si piele, acestea sunt caracteristicile steampunkului care continua sa atraga si sa stimuleze creatorii si designerii.

Uneori peste steampunk se suprapune stilul gothic, cele doua se completeaza si au o latura comuna: aspectul mai brut, mai dur, mai intunecat, amintind de clase sociale muncitoresti si mult mai putin de decadenta paturilor simandicoase ale societatii. Daca steampunkul isi are originile in Anglia victoriana, gothicul vine din Germania si din strivitoarea arhitectura a catedralelor medievale. Motiv pentru care este un bun substrat pentru toate povestile lugubre cu vampiri si alte creaturi nu tocmai binevoitoare. Probabil de aici si designul cu insecte!
Ce pot sa spun? Dupa un mic periplu prin acest univers metalic, m-am indragostit iremediabil de acest stil. Este plin de surprize, combinatiile de modele sunt infinite ca si imaginatia creatorilor. In general, bijuteriile sunt handmade, este de inteles, avand in vedere diversitatea pieselor marunte care pot fi folosite.
 
Pe Pinkabsinthe din Polonia am gasit-o pe etsy.com si pe cuvant ca mi-au placut o groaza din lucrarile ei, mai ales cele cu insecte cicade. Mestereste in metal, uneori placat cu argint, uneori avand patina alamei, si mestereste bine de tot!




Beth Anne este in spatele numelui Chaordicvwear si este un artist care lucreaza de mai bine de 40 de ani in peste 30 de tipuri de art&crafts. Combina de exemplu binecunoscutele pandante "tree of life" din sarma cu elemente steampunk ceea ce este original cu adevarat.



Steampunknation dovedeste ca imaginatia nu are limite cand vine vorba de piese metalice, uneori introduce si sticla in ecuatie, obtinand  bijuterii extraordinare.


Ula isi prezinta lucrarile pe site-ul sau wirewrapped.eu si combina arta rasucirii sarmei de cupru cu elementele steampunk-gothic, sticla si pietre diverse.





Timewatch este un magazin de pe etsy.com care expune frumoase mecanisme de ceas sub forma de pandantive-carticele care se deschid si au spatiu pentru doua fotografii sau in montura filigranata.


2 comentarii:

  1. Ooh man, cred ca imbatranesc! :)m.au speriat! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie imi place lucratura teribil, cu prima ocazie imi cumpar un pandantiv. Pe la noi nu prea se poarta, cel putin eu nu am vazut asa ceva, in magazine gasesti clasicele cap-de-mort, dar sunt mai mult rock.

      Ștergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.