Translate

miercuri, 5 august 2015

Culinare cu Jamie Oliver-sparanghelul

Eu si bucataria, baba si reactorul...
Nu ma uit la emisiunile culinare din doua motive rezonabile: ma plictisesc infiorator si imi fac o pofta de mancare turbata. Dar, din cand in cand, dau peste Jamie Oliver si la asta ma opresc deoarece are obiceiul sa prezinte retete rapide. Ma rog, rapid este el ca are experienta. Oricum, cateodata nu pare prea zdravan la cap, dar recunosc sincer ca isi merita pe deplin celebritatea. Tin minte ca intr-o emisiune avea copilul, mai mic de un an, varat intr-un scaun cu masuta, langa blatul bucatariei, si ne arata cum sa gatesti ceva sanatos pentru odrasla, astfel incat sa ii diversifici hrana. Asa ca a luat o tigaie, a incins-o, a jumulit tot felul de zarzavaturi, le-a aruncat in recipient si le-a calit 10 minute. Dupa care a infipt furculita intr-un smoc de buruieni de-alea si i-a indesat copilului in gura. Ala mic incerca sa mestece, iar zurliul de bucatar incerca sa ne faca sa credem ca plantele alea fierte pe jumatate sunt potrivite pentru un copil de varsta aceea. Dar sa revenim!

Azi-dimineata, butonand telecomanda, nimeresc peste domnul in cauza si observ ca vorbeste cu patosul obisnuit despre sparanghel. Am vazut tulpinile de sparanghel prin supermarket, dar nu m-am aventurat ca nu stiu cum se gateste. Ei bine, m-a convins Jamie cu o reteta de sparanghel, peste si ou fiert. Rapida, bineinteles!
In primul rand, fierbi tulpinile intregi de sparanghel, apoi le calesti putin, tot intregi, intr-o tigaie cu unt topit. Apoi faci un ou posat. Asta este o alta chestie pe care am vazut-o la el.
Iei un bol mic si il captusesti cu o bucata suficient de mare de folie de plastic alimentar. Se stropeste cu ulei de masline si se unge interiorul foliei. Se pun sare, piper si ceva condimente cum ar fi tarhonul care se imprastie uniform pe peretii bolului. Se sparge un ou in bol. Nu amestecati sau altceva! Adunati frumos folia si innodati-o, apoi varati acest bulz intr-o olita in care clocoteste apa si lasati sa fiarba 5 minute.
Intre timp se ia o farfurie intinsa, se aranjeaza pe ea doua bucati de file de somon din acela afumat (sau imitatie de somon ca e mai ieftina) si se pune smocul de sparanghel calit in unt. Dupa ce a fiert oul, se desface usurel folia, oul sta teapan, se vad si condimentele, si se aseaza pe sparanghel. Se taie oul pe jumatate ca sa elibereze galbenusul deoarece este mai moale si se revarsa usor peste legume.
Poftim, acuma salivez! Urasc sa vorbesc despre mancare.
Jamie Oliver a mai prezentat doua retete cu sparanghel, dar eu am ramas setata pe aceasta deoarece imi place somonul foarte tare. In orice caz, el a mai spus cateva chestii interesante cum ar fi aceea ca in Anglia lumea agreeaza aceasta leguma si exista multi fermieri care o cultiva intens, vrand sa o transforme in simbol national.
Daca nu ati mancat niciodata sparanghel, ca si mine, ar fi bine sa va reorientati deoarece este extrem de sanatos. Si afrodisiac pe deasupra. La noi a inceput sa se cultive mai ales de anul trecut cand oamenii au priceput ca este o super-afacere, chiar si pe suprafete mici. Totul este sa gasesti cui sa vinzi productia pentru ca romanul nu este un consumator dedicat acestei legume. Probabil ca, in timp si cu ajutorul lui Jamie Oliver, lumea va incepe sa aprecieze beneficiile consumului de sparanghel.

8 comentarii:

  1. Romanul nu este consumator dedicat si pentru ca este cam scump. Dar merita incercat ca e sanatos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bineinteles, dar poate ii mai scade pretul daca se cultiva si la noi.

      Ștergere
  2. Sparanghelul este de multe feluri!! Dacă am din cel verde, folosesc doar vârfurile trase la tigaie iar din cotoare fac o supă cremă! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hai ca imi placi, eu de-abia l-am descoperit, de unde sa stiu din care fel era? Era verde ca ala din poza. Mesterul Jamie a zis ca fierbe repede.

      Ștergere
  3. Hei, te-am nominalizat la liebster award, este un fel de proiect care are rolul de a face cunoscuti blogerii. :) Aici gasesti mai multe informatii si ce ai de facut.
    http://lavii-osperanta.blogspot.ro/2015/08/liebster-award.html

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu am luat la conserva si nici nu-mi mai aduc aminte gustul si nici ce am facut cu el. :)) Partea proasta e la romani e ca mai bine sa li se strice marfa decat sa o dea pe un pret mai mic si mai ales in tara. Nu suntem patrioti... si se bucura ca bat palma cu altii chiar daca la un pret derizoriu dar o ia pe toata. Cam asta e parerea mea.

    RăspundețiȘtergere
  5. sa vezi cel alb ce bun e! pun simplu pe gratar,servit cu sos de mustar si usturoi! impreuna cu niste ciupercute,e cel mai bun si rapid gratar! :)

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.