Translate

luni, 31 august 2015

Despre profesii, dorinte si joburi de viitor

Pe vremea mea existau doar cateva profesii considerate solide, potrivite sa iti asigure un viitor respectabil: medic, inginer, profesor... Restul erau amanunte, vorba lui fiu'meu. Asa ca spre finalul liceului, Marele Final, eu am zis ca vreau sa dau la biologie. Da, stiu, biologia nu era in lista mentionata, de fapt nu prea se stia ce faci cu biologia dupa ce o termini, in afara de a fi profesor, era evident ca mai bine alegi medicina, materiile erau tot pe-acolo.
Dar eu nu voiam medicina neam, eu voiam biologia, ca asa visasem eu cand eram copchil, ca vreau sa stiu despre natura, Mama Natura, nu despre becisnicul corp uman cu toata cohorta de belele. Mda, oamenii nu-mi inspirau atata pasiune. Ai mei parinti nu prea intelegeau de ce nu ma fac inginer ca toata lumea, mai ales ca facultate de ingineri aveam si in oras, nu trebuia sa bat drumul pana la Bucuresti. Totul era sa termini o inginerie oarecare ca pe urma te lipeai la o munca de birou si de-acolo puteai sa iesi linistit la pensie.

M-am ambitionat sa ma duc la biologie si am luat-o in freza original, ca sa folosesc o expresie de mahala, ca la biologie se dadeau adevarate batalii la examenele anuale, erau doar cate douazeci de locuri. Asadar trebuia sa fii tocilar sadea si sa visezi cartile daca voiai sa fii Alesul. Iar eu nu le-aveam cu tocitul. Am picat la biologie de doua ori si in consecinta m-am oprit un an sa-mi trag rasuflarea dupa atatea esecuri. Taman cand ma reorientasem spre o munca de laborator a venit Revolutia.

 Revolutia a revolutionat si societatea comunista si mentalitatile oamenilor, asa ca imediat, in 1990, iata-ma inscrisa la Universitatea Ecologica. Ce vreau sa zic cu asta? Dintr-o data, deschiderea tarii catre modul de viata capitalist a nascut un puhoi de posibilitati concretizate in zeci de domenii nemaivazute in care iti puteai alege o cariera. Am fost martora la transformarea "serviciilor" in "joburi" cu acelasi entuziasm pe care l-a resimtit toata lumea la momentul respectiv.
Cei care infiintasera Universitatea Ecologica stiusera ca Romania va fi obligata sa se alinieze cerintelor europene, ca va intra candva in Uniunea Europena si ca va fi nevoie de un oarecare numar de oameni care sa presteze in domeniul protectiei mediului. Si fix asa a fost! S-au infiintat institutii de profil, un minister, firme private care ofera astfel de servicii, ONG-uri dedicate, chiar si fiecare agent economic mai mare este obligat sa aiba un post de responsabil de mediu. Chestiile astea le-am povestit ori de cate ori am avut ocazia si elevilor de liceu, punand accentul pe faptul ca o meserie in acest sector este de viitor.


Nu numai ca au aparut joburile moderne sau cele care fac legatura intre domenii, dar cerintele pentru ocuparea unui post au crescut enorm. Inainte radeam de faptul ca secretara a devenit asistent manager, dar acum recunosc ca studiile superioare si cunoasterea limbilor straine nu mai sunt conditii exagerate la angajare.
Si m-a mai bucurat ceva. Daca nu cauti neaparat locuri de munca full time , ai deja unul sau vrei sa lucrezi de acasa sau esti elev si vrei sa castigi peste vara, te poti orienta spre programul redus sau munca la domiciliu, asa cum se practica de foarte mult timp in strainatate.
Nu puteti sa nu recunoasteti ca, in ciuda obstacolelor pe care le parcurge economia noastra, societatea romaneasca incearca sa tina pasul cu restul lumii. In acesti 25 de ani au aparut ofiteri de banca, web developeri, consultanti de vanzari, manageri de productie, auditori, specialisti SEO, consilieri proiecte si programe, legal secretary, consultant recrutari, manageri de proiect si altele, cu nume la fel de atractive. Este suficient sa consultati site-urile de oferte. Eu o fac deoarece nu se stie niciodata ce oportunitate poate sa apara, sunt foarte multe noutati, iar daca as gasi o ocupatie care sa ma pasioneze, probabil ca as incerca. Viata noastra s-a diversificat enorm si posibilitatile odata cu ea.
Din punctul meu de vedere este foarte bine. Copiii nostri pot opta pentru joburi  de viitor, au de unde alege. sarcina noastra este sa-i ajutam sa faca alegerea care li se potriveste, nu numai cea care este convenabila financiar. Pentru asta trebuie sa fii in permanenta la curent cu ce exista pe piata muncii, exista profesii interesante care de-abia acum prind si la noi. Este un viitor care ti se ofera pe tava, trebuie doar sa stii sa il accesezi.

5 comentarii:

  1. Ehei, colega! Mie-mi spui ce greu se intra la Biologie? Da' mai bine nu intram! Cariera de profesor în România nu se mai bucură de respect de multă vreme. De recompense materiale nu s-a bucurat niciodată...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca profesorii nu se mai multumesc cu satisfactia de a forma oameni. Daca nu traiesti decent si nu ti se recunoaste munca, la un moment dat obosesti. Pana la urma n-am regretat biologia, lucrurile s-au aranjat in alt fel, desi nici acesta nu-mi ofera cine stie ce castiguri materiale.

      Ștergere
    2. Păi... Satisfacția aia e grozavă, dar nu ține loc nici de mâncare, nici de haine la copil, nici de bani pentru cărți, pentru plata facturilor etc.etc. Nici medicii nu se mulțumesc numai cu satisfacția de a trata oameni, nici inginerii cu satisfacția de a construi ceva...

      Ștergere
  2. Intr-adevar, profesiile...job-urile, cum se spune mai sofisticat...se adapteaza vremurilor. Totusi, fiecare individ trebuie sa tina cont de propria vocatie. Degeaba vreau eu sa ma fac medic, daca lesin cand vad o picatura de sange...Sau: hai sa dam la ASE, ca asta e trend-ul, se cer contabili!...Dar piata e sufocata de contabili si poate vom deveni...someri. Sunt si profesii care dispar, din pacate...Poate tinerii ar trebui sa ia in calcul si ducerea mai departe a traditiilor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cel mai greu este sa descoperi vocatia, poate e ascunsa adanc de tot. Unii o descopera chiar la varste mai inaintate. Important este sa nu iti spui din prima ca nu ai putea face ceva.

      Ștergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.