Translate

sâmbătă, 1 aprilie 2017

Dansatoarele Art Deco

Am tot scris despre curentul Art Nouveau, incat am uitat ca mai exista si alte tendinte, la fel de spectaculoase, ce apartin inceputului de secol al XX-lea.
Art Deco este o prescurtare de la Arte Decorative (si Industriale moderne-expozitia din Paris, 1925) si reprezinta un curent ce s-a reflectat in multe directii, de la arhitectura si arte vizuale la sculptura sau moda. Unii creatori au lucrat in spiritul acestui curent, opera lor fiind puternic marcata de elemente caracteristice.
Este si cazul sculptoritei franceze Claire Jeanne Roberte Colinet (1880-1950).
Claire Colinet a realizat in special statuete infatisand figuri feminine exotice, dansatoare mai ales, de diferite nationalitati. Acestea sunt surprinse in plina miscare, in ipostaze pline de gratie, avantate in ritmuri pe care le putem banui din gesturile lor impecabil imortalizate in bronz. Artista foloseste mai ales bronzul patinat, dar si o tehnica speciala de combinare a acestuia cu fildes. Cateodata apar incrustatii cu pietre pretioase. Dinamica sculpturilor sale este o caracteristica a curentului Art Deco.
In prezent operele sale se vand la licitatii cu pana la 20000 de euro.

Si mai mult m-a surprins sa dau peste romanul Dumitru Haralamb Chiparus (1886-1947) printre exponentii sculpturilor decorative Art Deco. Romanul a plecat din tara in anul 1909, ajungand in Italia pentru a studia sculptura cu Rafaello Romanelli, apoi s-a mutat din nou, de data asta la Paris unde a trait pana la finalul vietii.
Este cunoscut pentru dansatoarele sale in bronz si fildes (tehnica criselefantina). Sculptura sa "Les girls" s-a vandut in 2007 cu aproape 600.000 de euro. Iata un artist de care nu prea se pomeneste prin mass-media noastra, macar asa, ca mandrie ca lucrarile sale au ajuns la asemenea apreciere.

Austriacul Josef Lorenzl (1892-1950) este un artist care stilizeaza liniile figurinelor sale, suprimand rotunjimile si detaliile, astfel incat senzualitatea este atenuata. Personajele sunt aproape filiforme, angelice, pure, cu picioare subtiri si lungi, de multe ori cu ochii inchisi.
Uneori pe lucrarile sale apare numele pictorului Crejo care era prietenul artistului si obisnuia sa adauge culoare sculpturilor.



4 comentarii:

  1. Art Deco a fost un curent bine reprezentat si la noi in tara, prin influenta Casei Regale. Pelisorul e o bijuterie Art Deco, mult mai pretuita inafara tarii decat acasa..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca unele minunatii nu pot fi vazute decat atunci cand se organizeaza licitatii de arta sau prin magazinele de antichitati, unele probabil ca zac in colectii particulare... Statuetele acelea facute de Dumitru Chiparus sunt absolut fascinante prin perfectiunea liniilor. Ma mir ca in ziua de azi nu sunt producatori care sa incerce sa copieze acest stil, sunt sigura ca astfel de copii s-ar vinde bine.

      Ștergere
  2. Superbe statuete! Îmi place că ne faci cunoștință cu artiști de care nu am auzit până acum. Mulțumesc!

    Minunatele reflexii ale gingașelor dansatoare m-au făcut să mă gândesc că și-ar avea locul și altundeva. Sorin a revenit cu ”Reflexii în oglindă”. Vino și tu! http://fewstuff.blogspot.ro/2017/04/reflexii-in-oglinda.html

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.