Translate

joi, 13 aprilie 2017

Orasul Abisului de Alastair Reynolds

Ma bucur tare mult cand descopar scriitori formidabili de science-fiction si carti care te poarta dincolo de orice lumi pe care ti le-ai putea imagina.
Alastair Reynolds este un fost angajat al Agentiei Spatiale Europene, convertit in scriitor liber profesionist, autor a 12 romane pana in prezent. Iar eu am de gand sa mai citesc ceea ce a fost tradus pe la noi deoarece tare mi-a mai placut stilul lui frumos conturat.


Orasul Abisului (Chasm City in original) a aparut in colectia SF a Editurii Trei, are peste 600 de pagini si, in paranteza fie zis, o coperta minunata. Am cautat la prezentare si am vazut ca design-ul si ilustratia copertii sunt asigurate de Faber Studio, respectiv Ionut Banuta. Poate voi nu va dati seama din imagine, dar, in afara de grafica extrem de reusita si culorile vii, pe fundalul mai inchis exista un soi de desen lucios, vizibil in lumina, nu stiu daca o fi pentru identificarea volumului, dar este o caracteristica a acestei colectii. Eu am si alte romane SF de la Editura Trei si toate au coperta asta atat de elaborata.
Ei bine, autorul are 41 de ani, iar cartea sa a fost premiata in 2001 cu Premiul Asociatiei Britanice de Science Fiction. Ideile si intriga din roman nu sunt neaparat noi, mai degraba povestea este cea care te tine cu sufletul la gura deoarece ofera multe rasturnari de situatie pe masura ce lucrurile incep sa prinda contur.
Actiunea se petrece intr-un viitor indepartat in care omenirea a colonizat deja cateva planete. Istoria acestei colonizari ne este relevata pe parcurs deoarece intamplarile din trecut sunt strans legate de motivarea personajelor in prezent.
Tanner Mirabel este un soi de consilier de securitate si bodyguard al unui barbat cu trecut dubios si misterios, Cahuella. Acesta traieste pe o planeta numita Atuul lui Sky, intr-o jungla, alaturi de sotia sa, fiind constient ca este considerat criminal de razboi si ca trebuie sa se fereasca de foarte multi dusmani. De ce se intampla asta, aflam dincolo de jumatatea cartii si credeti-ma ca momentul este extrem de derutant pentru cititor.
Actiunea debuteaza cu Tanner Mirabel pe post de copoi, plecat sa vaneze un om care a vrut sa se razbune pe seful sau, Cahuella, iar acum incearca sa scape de pe planeta. Urmarirea ajunge intre limitele altui sistem, in Orasul Abisului, o metropola atat de ciudata ca alcatuire si atat de avansata ca organizare sociala, incat totul pare bulversant pentru cei nou-veniti. Din pacate, intre planeta de origine si Orasul Abisului este o distanta de ani-lumina, asa ca Tanner Mirabel calatoreste in stare de criogenare. Calatoria dureaza 15 ani, iar la sosire, dupa trezire, constata ca sufera de o amnezie temporara, obisnuita in astfel de cazuri. De aici inainte insa, amintirile care revin treptat sunt derutante, ca si cum ar apartine mai multor oameni. In plus, ceea ce stia el despre Orasul Abisului pare sa fi fost schimbat de o epidemie ingrozitoare.
Nu dezvalui mai mult, trebuie neaparat sa cititi cartea si sa traiti in miezul povestii captivante. Ceea ce am rezumat eu este foarte, foarte putin din planurile pe care se desfasoara evenimentele.
Am spus ca mi-a placut teribil stilul autorului. Este corect, cu o exprimare bogata, sugestiva, cu scene incitante, firesc derulate. Alastair Reynolds stie sa zugraveasca peisaje urbane astfel incat sa para ca ai trecut candva pe-acolo, oricat de straniu ar fi pentru cititorul obisnuit. Ajungi sa te intrebi: si daca ar exista vreodata un astfel de oras? Tehnologiile imaginate de autor, modul cum sunt construite cladirile sau cum functioneaza sunt elementele inedite ale acestei povesti pline de imaginatie.
Adaug Orasul Abisului in topul cartilor citite in acest an si, asa cum am spus, voi reveni cu siguranta la opera acestui autor.

2 comentarii:

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.