Legiunea a IX-a Hispana a fost unul dintre corpurile de armata ale Imperiului Roman, care a existat din secolul I i.C. pana cel putin in anul 120 d.C. Dupa care consemnarile despre ea au disparut pur si simplu si nicio cercetare istorica nu a putut gasi dovezi despre ce s-a intamplat cu cei 5000 de soldati. Va dati seama ca 5000 nu este un numar oarecare, reprezinta o forta care nu putea fi trecuta cu vederea, un eveniment tragic n-ar fi putut ramane neobservat. Se stie ca in jurul anului 43 d.C legiunea se afla in Britania, in cursul razboiului de cucerire dus de romani pentru aceste teritorii.
Ei bine, de la aceste misterioase intamplari porneste cartea scrisa de englezoaica Rosemary Sutcliff si anume "Acvila Legiunii a IX-a".
Sa stiti ca este o carte din literatura Young Adult, una dintre cele mai celebre scrise vreodata pentru copii si tineri. Am cumparat-o pentru fiu-meu, dar cum ma pasioneaza si pe mine istoria mai veche si misterele din acele vremuri, am citit-o cu mare placere. Mai ales pentru ca autoarea, ofiter si comandor al Ordinului Imperiului Britanic, reuseste sa reinvie acea epoca, descriind intr-un mod atractiv pentru copii modul de viata al soldatilor si cetatenilor romani, dar si al triburilor libere.
Este un roman de aventura in care personajul principal, Marcus, fiul comandantului legiunii disparute, porneste intr-o periculoasa expeditie de recuperare a acvilei, stindardul recunoscut al legiunilor romane. In carte, autoarea umple un gol istoric, aratand cum acvila este adusa acasa, fara a se deslusi insa clar imprejurarile disparitiei soldatilor.
Acvila romana era un simbol iubit si foarte important pentru existenta unei legiuni. O acvila pierduta echivala cu desfiintarea legiunii, asa ca recuperarea ei era vitala. Cercetarile arheologice nu prea au scos la iveala acvile ale legiunilor romane. Au fost descoperite altele, dar nu din cele apartinand armatei.
In realitate s-a speculat faptul ca cei 5000 de oameni au disparut in ceturile Caledoniei, cazand victime unui atac al rebelilor localnici, in timp ca marsaluiau tocmai pentru a inabusi revolta din acele zone. Lucrul pare improbabil. O banda de tarani nu ar fi putut infrange atatia soldati disciplinati si bine antrenati. Rosemary Sutcliff strecoara ideea ca in sanul legiunii lucrurile nu ar fi fost tocmai ok, in sensul ca s-ar fi inregistrat unele abateri disciplinare. Cartea a devenit bestseller imediat ce a aparut, in 1954, si intre timp a dat apa la moara nationalismului scotian.
Cert este faptul ca multi soldati romani au fost omorati in luptele cu triburile britanice, iar britonii erau un soi de oameni care nu puteau fi controlati asa cum doreau romanii. Este posibil ca Legiunea a IX-a sa fi fost cantonata in cele mai nordice si expuse teritorii. Cand imparatul Hadrian a vizitat insula a ajuns la concluzia ca singura metoda de aparare este construirea unui zid, lucru care s-a si intamplat. Din acel moment, Zidul a dus la divizarea teritoriului si a populatiei si a creat premisa despartirii Angliei si Scotiei de astazi.
In 2011 a aparut si filmul "The Eagle" cu Channing Tatum in rol principal, dar istoricii au tinut sa atraga atentia ca este posibil ca Legiunea Hispana nici macar sa nu fi disparut in Britania, asa cum s-a crezut initial, ci ar fi fost mutata in Orient unde a fost decimata intr-un razboi impotriva persilor.
Oricum, autoarea cartii se bazeaza si pe descoperirea la Silchester a unei acvile romane fara aripi, a carei provenienta nu a putut fi explicata. Acvila fara aripi face obiectul aventurii descrise in carte, iar modul cum se deruleaza povestea are darul sa trezeasca emotii cititorului, in ciuda vechimii acestui mister inca nedezlegat.
As zice ca este o carte splendida pentru educatia copiilor, dar este extrem de atractiva si pentru adulti, asa ca o recomand tuturor categoriilor de varsta.
Ador genul acesta de cărți! Mi se pare că am văzut un film cu acest subiect și mi-a plăcut și acela foarte mult. Am să caut cartea. Mulțumesc pentru informații!
RăspundețiȘtergereDuminică plăcută!