Translate

sâmbătă, 13 iunie 2015

Fitoterapia vs industria farmaceutica

« Dupa 2000 de ani, vin unii din Consiliul Uniunii Europene si ne spun ca plantele medicinale sunt periculoase si ca ar trebui indelung cercetate ca nu cumva sa aiba efecte adverse. Cine sunt acestia ? »

Acest citat usor sarcastic ii apartine scriitorului Ioan Vladuca si se afla pe coperta unei carti in format mic numita « Organismele modificate genetic si distrugerea fitoterapiei romanesti ».
Ce il supara pe dl.Ioan Vladuca ? O discutie purtata acum ceva timp pe canalele mass-media dar uitata, (intre timp au aparut alte stiri senzationale ce au acaparat ecranele si paginile cotidianelor), si anume faptul ca o Directiva a Parlamentului European vrea sa « ingroape » plantele medicinale pe care le folosim de 2000 de ani intr-o asteptare de 15 ani pentru a fi chipurile testate pe teritoriul Uniunii Europene ! Cica nu exista o literatura stiintifica suficienta care sa demonstreze efectele si utilizarea consacrata in scopuri medicinale, iar traditia indelungata nu justifica derogarea de la testele fizico-chimice si microbiologice necesare.
Argumentul lui Ioan Vladuca este acela ca unele vaccinuri sau alte medicamente, unele cu efecte adeverse recunoscute, au intrat pe piata in forta si au facut mii de victime si nimeni nu s-a plans ca nu au fost testate timp de 15 ani. Exemplele sunt numeroase incepand cu banalul Paracetamol pe care il inghitim cu totii « la bine si la rau »...banal, banal dar cauzeaza de fapt slabirea sistemului imunitar, tulburari de coagulare a sangelui, disfunctii renale, icter, hipoglicemie si altele. (Eu personal cand am avut dureri dentare, nici nu puteam sa gandesc fara Paracetamol sinus, cred ca am exagerat atunci cu dozele dar la cate hibe am, nici nu se mai cunoaste una in plus data de medicamente !)
Indignarea lui Ioan Vladuca este perfect justificata dar, cunoscand cum se invart rotitele in lumea asta mare, as zice ca e ca strigatul celui care pica in prapastie...pe masura ce cade il auzi din ce in ce mai slab, apoi inceteaza brusc. Atata vreme cat suntem sub papucul colosilor farmaceutici de nivel mondial care ruleaza sume imense pentru scoaterea pe piata a unor medicamente de sinteza ce le vor aduce si mai multi bani, de ce sa fim lasati sa ne tratam cu menta si galbenele, adica ieftin si natural. Interesul este sa scoti cat mai multi bani din buzunarul unor oameni cat mai bolnavi si mai dependenti de chimicale. Au efecte secundare ? Ma faceti sa rad. Exista alte medicamente care trateaza efectele secundare...Mor oameni din cauza lor ? Si ce ! Suntem destui, 7 miliarde, ce conteaza un milion in minus ?
Pacatul major al plantelor medicinale este acela ca n-au putut inca sa fie monopolizate. Exista monopol asupra hranei, asupra combustibililor, asupra medicamentelor. Deoarece exista si plante alimentare terapeutice-grau, porumb, floarea soarelui, morcovi, patrunjel- s-a apelat la modificarea lor genetica si la impregnarea cu pesticide astfel incat sa nu le putem folosi fara sa ne afecteze. Au ramas plantele medicinale dar cred ca, in curand, se va gasi o cale astfel incat sa nu mai avem acces nici la ele. Sper ca Ioan Vladuca sa nu aiba dreptate, dar un pic de paranoia nu strica niciodata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.