Translate

sâmbătă, 6 iunie 2015

Tee Tree Oil - uleiul din arbore de ceai

Melaleuca alternifolia este numele latin, stiintific, al arborelui de ceai, o planta originara din Australia si Papua Noua Guinee, cunoscuta pentru proprietatile terapeutice si folosita de bastinasi cu mult timp inainte ca europenii sa dea buzna prin acele regiuni indepartate, devenite apoi colonii.


Arborele de ceai este mai cunoscut la noi sub numele englezesc, acela de Tee Tree, deoarece asa apare pe eticheta produselor cosmetice ce contin ingrediente extrase din aceasta planta. Vorbim totusi de un arbust in toata regula, iar ceea ce se foloseste este uleiul obtinut prin distilarea cu aburi din frunzele si ramurelele sale.
Tee Tree Oil este expresia care ne duce cu gandul, de regula, la formule de ingrijire cu efect antibacterian, destinate pielii/tenului mixt, gras, cu tendinte acneice. In realitate, uleiul este un antiseptic excelent, fiind destinat si combaterii bacteriilor si ciupercilor sau tratarii ranilor de piele, candidozei, infectiilor vaginale, muscaturilor de insecte, arsurilor solare. Stiau aborigenii din Australia ce sa foloseasca! In general, astfel de tratamente naturale, cunoscute de mii de ani si temeinic verificate prin experienta popoarelor sunt si cele mai eficiente.
Thursday Plantation este, asa cum arata si numele, un producator al uleiului din arbore de ceai, provenit de pe acel indepartat, exotic continent. Istoria a inceput in anii '70 cand Eric White a pus bazele industriei uleiului din arbore de ceai. Dupa cativa ani de cercetari si eforturi intense pentru impunerea produsului pe piata, in 1976, intr-o vineri (thursday), Eric a primit recunoasterea casei regale pentru munca depusa si astfel s-a nascut aceasta companie. Primele sticlute de Tee Tree Oil vandute pe piata locala erau umplute manual, iar eticheta era desenata cu creionul. Astazi, fabricuta din Ballina exista inca, dar Thursday Plantation este parte a Integria Healthcare, unul dintre liderii produselor naturale din Australia.



Sticluta mea de Tee Tree Oil are puritate de 100% si provine direct din productia Thursday Plantation. Recunosc ca primul gand cand am tinut-o in mana a fost ca este extrem de pretioasa, ca trebuie sa o folosesc cu picatura si ca tare bine ar prinde ca ingredient in sapun cand voi mai achizitiona baza pentru topire. Este o sticluta de 10 ml, cu termen de garantie mare, pana in 2019, si extrem de spornica deoarece, asa cum am mentionat, se foloseste cu picatura. Si mi s-a potrivit perfect deoarece chiar am tenul gras, iar vara imi da intens de furca.
Garantia acestui produs este faptul ca este complet natural, o caracteristica pe care pionierul Eric White a vrut sa o pastreze de la inceput deoarece avea mare respect pentru acest gen de produse si pentru traditia din spatele lor. In fapt, uleiul era atat de apreciat pentru efectul antiseptic, incat in anii '30-'40, cei care il manufacturau erau scutiti de serviciul militar. De aceea am spus ca este si extrem de pretios!

ATENTIE!
Daca va hotarati sa va achizitionati o sticluta, trebuie sa stiti ca este pentru uz exclusiv extern si ca, asa cum se intampla cu multe produse naturale, poate da iritatii/reactii alergice cand este folosit in stare nediluata. Trebuie sa va faceti un test, aplicati o picatura pe pliul cotului si asteptati 24 de ore sa vedeti daca se inroseste. Nu este recomandat nici femeilor insarcinate si nici copiilor. Nu il inhalati direct, mai ales daca aveti astm sau alergii respiratorii!
Nu il utilizati nediluat! Adaugati 5 picaturi de Tee Tree Oil la 10 ml dintr-un alt ulei. In compozitii cosmetice se recomanda concentratii de 0,5-2%. Pe zonele cu acnee cronica se poate aplica si nediluat, strict local, cu un betisor pentru urechi.

Eu am avut norocul sa il pot suporta si l-am folosit in crema de fata, aceea pentru noapte, in care am pus cateva picaturi. Acum trebuie sa stiti ca, in general, echivalentul a 1 ml de ulei esential sunt 30 de picaturi, dar depinde cat de gros este uleiul. Daca aveti in casa o seringa sau o pipeta gradata, mai bine masurati cu aceasta. Uleiul din arbore de ceai nu este prea...uleios! In sensul ca nu este atat de gros ca uleiul alimentar de exemplu, este mai apos. 
Rezultatul? Dupa vreo cateva zile de aplicat pe fata, in zonele cu iritatii de pe frunte+barbie deja bubitele se cicatrizasera si erau mult mai putin evidente.
Cum miroase? Are un miros care clar iti desfunda nasul. L-am apreciat, este in genul camforului, nu neaparat parfumat, dar teribil de eficient pentru cai olfactive afectate de raceala. De cate ori l-am aplicat pe fata, m-am bucurat si de binefacerile unei respiratii mai usoare. In plus, este inviorator si proaspat. Il voi folosi la iarna, picurat direct pe calorifer, iar in serile acestea din ce in ce mai calde  l-am pus in umidificator si m-am bucurat de senzatia de usurare pe care o da odata cu umezirea aerului.
Tee Tree Oil mai poate fi folosit si in frectiile pentru un scalp cu matreata (este urmatoarea utilizare pe lista mea), in masti pentru ten, in bai de sezut pentru probleme vaginale, in solutii dezinfectante pentru suprafetele din casa, in compozitia apei de gura (am inlocuit astfel apa din comert cu ceva natural, mai bun pentru parodontoza pe care o am!). Diluat insa, nu uitati de dilutie! De fapt, puteti sa gasiti singuri utilizari (numai externe!), fara sa exagerati cu dozele utilizate. 
Ca sa nu va incurcati in calcule, iata mai jos modul de diluare:
-dermatita: 1parte/10parti in orice alt ulei
-dinti, gingivite, carii, alte afectiuni bucale: 3-5 picaturi la un pahar cu apa calda
-spalaturi vaginale: 7-10 picaturi la 0,5 litri apa calda
-matreata: 5-10 picaturi in cantitatea de sampon utilizata la o singura spalare sau in balsamul de par, dupa care se clateste
-inflamatia dupa epilare sau barbierire: 1 parte/4 parti in orice ulei
-tuse, raceala, guturai:9-10 picaturi in inhalator 
-arsuri: cateva picaturi nediluate direct pe arsura, dedoua ori pe zi
-bronsita: 4-5 picaturi nediluate pe piept si apoi se inveleste cu un prosop fierbinte
 
Nu uitati! Tee Tree Oil se pastreaza bine inchis, in locuri intunecoase (de aceea are sticluta de culoare maronie), ferite de caldura.
In concluzie, daca intrati in posesia unei sticlute de Tee Tree Oil trebuie sa stiti ca ati dat peste o adevarata comoara! Daca sunteti mai comozi si vreti totul de-a gata, verificati oferta de produse de pe Thursdayplantation.ro, veti gasi produse cosmetice pentru acnee si alte probleme, gata preparate.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea, cu umor, cu bun-simt, constructiv. Comentariile sunt moderate, nu apar imediat pe pagina. Incerc sa le aprob cat pot de repede.