Orice ati zice, fast-foodul
este o poveste de succes…controversat, hulit, denigrat, reabilitat,
cauza a obezitatii, a disparitiei meselor in familie, a bolilor de
stomac, a dependentelor alimentare, este vorbit numai de rau si totusi
ramane o poveste de succes.
Un
profesor de la Universitatea din Pennsylvania, Elisabeth Rozin, a
analizat istoria celui mai cunoscut produs fast-food din toate timpurile
– hamburgerul- si a incercat sa gaseasca acele explicatii ce tin de
natura umana. De ce infulecam literalmente hamburgerii cu atata pofta ?
(Na, ca imi lasa gura apa deja, este incredibil !!!).
Iata ce spune doamna de mai sus :
Iata ce spune doamna de mai sus :
1. Sa mananci cu degetele
Totul
e conceput astfel incat sa apucam hrana cu mainile si sa o ducem la
gura fara a avea nevoie de intermediari (chelneri, menu sau tacamuri).
Daca va ganditi bine, cand va e foame, nu va vine sa apucati cratita si
sa intindeti painea direct in sos? Eu chiar uit ca mai exista si
farfuria! Adevarul e ca ne place sa tinem hrana direct cu degetele, sa
ne morfolim, sa fim intimi cu ceea ce mancam. Stimularea olfactiva este
mult mai intensa iar regulile civilizate ne interzic sa adulmecam hrana
direct. Fast-foodul satisface toate simturile, fara preludii
simandicoase si interdictii de comportament. Copiii se bucura cel mai
tare de aceste fentari ale civilizatiei, iar noi vrem sa fim din cand in
cand copii.
2. Grasime pe saturate
Prajeala
are un succes universal, ne simtim atrasi de grasime oricat am nega
acest lucru. Degeaba ni se vorbeste de supraalimentatie, sedentarism si
boli, grasimea ne starneste pofta deoarece este un nutrient esential si
un aditiv care sporeste gustul. Daaa, carnea suculenta, crocantii
cartofi prajiti, moliciunea branzei topita...iamiii ! « La naiba cu
mancarea sanatoasa » tipa un diavol mic in creierul meu.
3. Strategia fast-food-ului
Carnea
tocata joaca un rol central...carnea rosie s-a aflat intotdeauna in
centrul preocuparilor umane. Este rumenita, frageda, zemoasa, grasa,
savuroasa si la un pret accesibil. Carnea de vita folosita are un gust
si o aroma specifica, fiind cea mai apreciata in toate culturile.
Chifla, la randul ei, este rafinata, alba, fina, fara gust de drojdie si
nu aminteste de painea traditionala ceea ce o face mult mai acceptabila
de catre publicul larg. Burgerul si chifla sunt rotunde, dar branza e
patrata si ii ies putin colturile in afara, mai bine zis se scurg
deoarece se topeste cand e pusa pe carnea fierbinte, chestie care
semnalizeaza opulenta de gusturi si mirosuri irezistibile.
Fast-food-ul
este pentru gastronomi genul de moda « slinoasa », una dintre
inovatiile culinare cele mai spectaculoase din istorie, un aliment
adresat tuturor, fara limite de varsta, sex sau cultura. Bineinteles ca
s-a nascut in America, acolo unde s-au intalnit emigrantii din toate
colturile lumii si a devenit numitorul comun al tuturor etniilor.
Problema
e ca fast-food-ul a inlocuit modul traditional de a gati mancarea in
casa, de a sta cu toata familia in jurul unei mese, la o ora fixa. Asa cum
a facut cu multe lucruri, bune la inceput, omenirea a reusit sa
perverteasca si sa transforme fast-food-ul intr-o obsesie si intr-o
problema a societatii. Eu cred ca, atata timp cat ne controlam atractia
fata de acest mod de alimentatie si nu exageram, ne putem bucura de cate
o iesire din cand in cand, la un cheesburger, cu copiii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.