Translate

luni, 15 iunie 2015

Râul, coloana vertebrala a orasului

Daca nu stiati, va spun eu, prin Ploiesti trece un parau. Nu pot sa-i zic "rau", este doar o apa pana la glezne, in unele locuri e mai mult un canal, dar e al nostru, al ploiestenilor si ar trebui sa ne bucure faptul ca (inca) il avem.
Dambul ploiestean nu e nici pe departe Dambovita bucuresteana! A vazut multe la viata lui si majoritatea rele, de la poluare si gunoaie la ignorarea completa de catre autoritati. Din cand in cand si-a iesit din pepeni, pardon, din matca, si a inundat cartierele invecinate.

paraul Dambu-Ploiesti
Paraul Dambu este totusi un simbol si ar merita mai multa atentie. Spre deosebire de Dambovita de capitala care se lafaie mandra si sistematizata prin centrul metropolei, Dambu traverseaza Ploiestiul printr-o latura, cea estica, pe o lungime destul de mare iar, cu timpul, orasul s-a dezvoltat si dincolo de firul de apa, inglobandu-l in urbe. Chiar si asa, de atatia ani, nici un argument, fie el ecologic sau urbanistic nu a putut urni vointa edililor pentru a transforma aceasta mina de aur intr-o realitate de care sa putem profita noi toti. De ce spun "mina de aur"? Ia ganditi-va, cate orase se pot bucura de binefacerile prezentei apei curgatoare chiar pe teritoriul lor? Apa, sub orice forma, are rolul de a agrega societatea din jur, asa functioneaza lucrurile inca din zorii dezvoltarii civilizatiei, iar instinctele noastre primare ne vor atrage intotdeauna in preajma apei datatoare de viata.

Zilele trecute am avut neasemuita "bucurie" sa particip la o consultare publica asupra Planului Urbanistic General al orasului, aflat in plina refacere. Sa spun drept, aveam ceva asteptari, ca si restul participantilor, cred ca visam la idei nemaivazute, solutii pentru toate problemele, la rasturnari spectaculoase, la o rearanjare a polilor de interes in acest targ prafuit in care locuiesc. Asi! Am revenit dur cu picioarele pe pamant. Au fost doua lucruri presante care NU au interesat pe nimeni: spatiile verzi si amenajarea Dambului.

Enfield-Marea Britanie
 Daca noi nu avem idei, poate ne inspiram din experienta urbanistica a altora. Intre 16 si 21 iunie, asadar in aceste zile caniculare, in Bucuresti se desfasoara UrbanFest, un festival de dezvoltare urbana organizat de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania.
"BlueGreen-râuri in orase smart" este tema din acest an, o tema ce vrea sa scoata in evidenta rolul cursurilor de apa pentru regenerarea unei metropole moderne. Manifestarea va avea loc intre Grozavesti si Parcul National Vacaresti, chiar in zone invecinate cu raul Dambovita.
Cunosc destul de bine si raul bucurestean, pe portiuni destul de mari, nu am pretentia ca am vazut tot, dar, acolo unde l-am vazut, pot sa spun ca, in afara de curatenie, rolul pe care ar trebui sa-l aiba nu a fost nici pe departe atins.
Strasbourg-Franta

Si fiindca am pomenit mai sus de visurile pe care mi le faceam in legatura cu reactualizarea PUG-ului orasului Ploiesti, probabil ma veti intreba ce Dumnezeului speram sa vad sau sa aud de la echipa care se ocupa de acest maret proiect. Ei bine, am crezut sincer ca, in sfarsit, Dambu va deveni ceea ce ar trebui sa fie orice apa curgatoare amplasata intr-o localitate, si anume un coridor ecologic artificial. Va explic imediat.
Orice curs de apa are un potential fantastic pentru imbunatatirea mediului din jur. Pe malurile apei poate fi creat un culoar de vegetatie plantata, formata din arbori si tufarisuri, pe latimi de macar cativa metri de-o parte si de alta a apei. O astfel de combinatie apa-padure urbana este "mina de aur" a purificarii unei atmosfere poluate de o industrie nimicitoare. Daca ai adus o vegetatie bogata pe langa apa, fii sigur ca in acel loc vor navali toate pasarile din zona, vor prospera, se vor simti in largul lor, vor face deliciul locuitorilor cu trilurile lor. Acesta este ceea ce se numeste un "coridor ecologic urban".

Zhangjiagang-China
Odata ce ai constituit aceasta zona verde, te poti gandi la agrement: alei, piste de biciclisti, de role, de jogging, refugii amenajate cu mobilier urban, locuri de joaca pentru copii, puncte de belle-vue, promontorii din stanci, debarcader. Pe toata lungimea raului care strabate orasul poate fi creata o uriasa zona de relaxare. Sau numai pe anumite portiuni daca aglomerarea din centru nu permite mai mult. Sistematizarea cursului de apa poate insemna inclusiv amenajarea malurilor cat mai apropiat de ceea ce se intalneste in mediul natural: piatra, lemn, bolovani, mici caderi de apa, locuri cu balti pline de vegetatie acvatica, toate ar permite dezvoltarea multor specii de apa, la fel ca in natura.
San Antonio-SUA

Veti spune ca sunt nerealista si lucrarile implica un efort urias. Mno, hai, spuneti-mi cate proiecte cu adevarat inutile si fabulos de costisitoare ati vazut puse in practica de conducatorii nostri! Sute! Sa nu uitam ca astazi pot fi accesate fonduri europene pentru sustinerea dezvoltarii urbanistice, lipseste doar vointa de a lua hotararile necesare.
Toate imaginile din acest articol reprezinta exemple de reconstruire in totalitate a unor cursuri de rauri ce strabat orase din diferite parti ale lumii. Dupa cum se observa, apa a fost perfect incadrata in peisajul urban, dandu-i-se rolul pe care ar trebui sa-l aiba, acela de a aduce natura mai aproape de oameni. Chiar daca este un mediu creat artificial, zona va avea cu adevarat o functie ecologica extrem de importanta alaturi de relaxarea de care se vor bucura toti cei care vor petrece timp pe malurile inverzite.
Cat despre paraul "meu", al nostru, al ploiestenilor, sper ca intr-o buna zi cineva sa ii vada potentialul, iar eu sa apuc ziua cand ma voi plimba pe malurile lui.



3 comentarii:

  1. eu stiu Teleajenul, statea matusa mea langa :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ca si tine, acum multi ani am participat cu entuziasm la prezentarea unui proiect de regularizare a Dambului...Am sperat sa il vad pus in practica relative curand...Au trecut ani, nu am mai auzit nimic vorbindu-se pe aceasta tema. Pacat! Un luciu de apa, o apa curgatoare, regularizata, care trece printr-un oras poluat, cum e Ploiestiul, nu ar face decat sa infrumuseteze orasul si sa ne bucure ochii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Este un potential nevalorificat, dus pe...apa sambetei. Poate ca au mai existat propuneri, dar nu inteleg unde se impotmoleste totul.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.