Translate

sâmbătă, 13 iunie 2015

Henna - efecte pozitive, efecte negative

Henna este o planta, iar culoarea folosita in vopsirea parului sau executarea tatuajelor este extrasa din frunzele acesteia.
In India, henna este folosita din timpuri stravechi, mai ales in ingrijirea parului, datorita beneficiilor incontestabile pe care le aduce. Este in primul rand un balsam deosebit, facand parul sa arate mai stralucitor si mai plin de volum. Dar formeaza si un scut protector, aparand firele de eventuale agresiuni externe.
Henna ajuta la mentinerea unui pH echilibrat al scalpului si, spre deosebire de produsele chimice, curata fara sa altereze acest echilibru. Stimuleaza cresterea parului, reducand de asemenea caderea acestuia. Vopseaua de par cu henna nu are efecte secundare si confera o culoare adanca, bogata, nu numai acoperind parul albit, dar si prevenind degradarea culorii naturale.
Daca vreti sa aveti un par frumos, vibrant, puteti folosi o masca preparata astfel: inmuiati pudra de henna in ceai negru sau verde, tineti-o asa peste noapte, apoi adaugati un ou batut inainte cu o ora de a o aplica pe par.


Intrebarea era daca pudra de henna are si efecte negative. 
Ei bine, atunci cand este folosita in tatuaje, henna bruna sau neagra poate da dermatite, manifestate prin mancarimi, roseata sau chiar senzatia de arsura. Explicatia rezida in faptul ca, in timp ce henna naturala este verde, cea bruna sau neagra poate contine un chimical numit PPD care este un puternic alergen. Cam acelasi efect se poate intalni si in cazul folosirii vopselei cu henna pentru par. Deasemenea, in cazul in care parul este predispus la uscare, henna il poate face aspru si il poate usca si mai tare.
In situatia in care henna ajunge accidental in contact cu ochii, provoaca roseata si lacrimare intensa, necesitand spalare cu apa rece, eventual vizita la oftalmolog pentru a se evita complicatiile. In cazuri foarte rare, chiar mirosul hennei poate da hipersensibilitate.
Nici vorba ca henna sa fie folosita vreodata pe cale interna! Daca ajungeti sa o inghititi accidental, este obligatoriu sa consultati medicul deoarece poate provoca afectiuni serioase stomacului, stari intense de voma.
Expertii va sfatuiesc sa reduceti aceste efecte negative, folosind cateva trucuri:
-intotdeauna faceti un mic test inainte de aplicarea hennei pe par sau pe piele;
-aplicati un ulei pe par inainte de vopsirea cu henna pentru a evita uscarea acestuia;
-daca observati roseata si mancarimi, spalati bine parul sau pielea cu apa si luati un medicament anti-alergic, la orice farmacie puteti gasi asa ceva fara reteta;
-nu incercati sa tratati reactiile alergice cu remedii populare, nu aplicati ulei sau altceva pe locul iritatiei, mai bine incercati sa ajungeti la un specialist.

2 comentarii:

  1. sunt fascinata de arta Mehendi! Pictura mâinilor si a batelor sau a picioarelor, ca "bijuterii" pentru petrecerea prilejuita de casatorie este un ritual persan, pastrat pâna în zilele noastre de anumite popoare din India, Arabia si Africa de Nord. Arta Mehendi foloseste Henna însa picteaza epiderma la suprafata si nu subcutanat, motiv pentru care aceste ornamente dispar dupa maxim 3 saptamâni.
    Nu am curaj sa-mi fac tatoo, însa admir persoanele care au tatuaje decente :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevarul este ca si mie imi plac tatuajele traditionale indiene, acelea de pe maini care se fac la nunta. Vorba ta, imi lipseste curajul, ma tot intreb ce ar zice cei din jur.

      Ștergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.