Translate

marți, 2 iunie 2015

Alcedo-pescarusul sperantei

Am o cunostinta mare amatoare de pasari si de fotografie. De fapt, nu numai pasionat, cat obsedat de cele doua pe care le imbina intr-un mod extraordinar. De cate ori vad ca incep sa curga poze cu pasari pe Facebook, stiu ca domnul in cauza a iesit din nou la o altfel de vanatoare, aceea de imagini, cea mai palpitanta dintre toate. Nu este usor sa stai nemiscat si camuflat ore in sir numai pentru a surprinde un instantaneu cu o vietate sperioasa.
Cum spuneam, datorita acestui om incep sa invat cate ceva despre pasari si chiar sa le retin numele. Dintre sirurile de fotografii insa, acum ceva timp una mi-a sarit in ochi.

SURSA FOTO

Pescarusul albastru, Alcedo atthis pre numele lui latin, este cu siguranta una dintre cele mai colorate pasari de pe la noi: albastru spre turcoaz, ca o piatra lapis-lazuli, cu o burta roscata ca blana vulpii. Coada foarte scurta ii confera dragalasenie, parca ar fi de jucarie.
Dar nu despre pasari doream sa va vorbesc, numai ca totul a pornit de la numele pescarusului albastru. Denumirea sa stiintifica mi-a aprins un beculet, cum se zice. Alcedo imi amintea de altceva, stiti voi cum este, iti sta pe varful limbii si nu poti sa zici. Parea atat de familiar si atat de indepartat totodata. M-am framantat ceva timp pana a venit consortul meu de la serviciu si, cand l-am vazut in usa, in loc de bun-venit, m-am repezit cu intrebarea: unde am auzit de Alcedo?
Saracutul m-a privit uimit, nu pricepea ce m-a apucat...
"Cum unde? E magazinul de chimicale de la parterul blocului. Nu mai stii? Am luat ceva pentru trandafirul japonez de la ei."
Fata mi s-a luminat, fruntea mi s-a descretit, usita memoriei s-a deschis larg. Asa era! Cu vreo trei ani in urma, cand ne luptasem cu niste lighioane afurisite ce nu se dadeau duse de pe frumusetea mea de planta, ii cerusem sfatul domnului vanzator. Ei bine, magazinul care exista si acum (Ploiesti, str.Mihai Eminescu nr.28A) nu este altceva decat un punct de desfacere pentru produsele firmei ALCEDO, liderul de piata la nivel national pentru produsele de protectia plantelor, inca din anul 2000.

Ok, am lamurit-o pe-asta, mi-am zis, dar care este legatura cu numele pescarusului albastru, este doar o coincidenta? Uite, pentru dileme din acestea s-a inventat internetul. Dau fuguta la calculator si explicatia vine imediat: nu este coincidenta, cei patru ingineri care au fondat firma in 1990 chiar s-au inspirat din numele pasarii. Ca sa vezi cum se leaga lucrurile!
Numai ca, odata starnita curiozitatea, mi-a fost imposibil sa nu citesc si restul.  
aniverseaza 25 de ani de activitate, ani frumosi in care afacerea a crescut si a asigurat consultanta si tratamente fitosanitare pentru fermierii romani, sustinand la randul ei afacerile acestora si asigurandu-le culturile impotriva situatiilor de tot felul. 6% dintre produsele de protectia plantelor utilizate sunt formulate de catre ALCHIMEX, component al grupului ALCEDO. Din 2011, compania japoneza Sumitomo Corporation a devenit actionar majoritar. ALCEDO nu inseamna numai producerea de tratamente fitosanitare, inseamna si distributia pentru companii internationale, preluarea productiei agricole si vanzarea catre parteneri, inseamna invatare permanenta si evolutie in domeniul de activitate.
 

Ei, este tare frumos sa citesti asemenea lucruri despre o companie romaneasca, sa vezi cum prestigiul acesteia depaseste hotarele, castigand respectul celor mai buni. Dar banuiesc ca succesul unei afaceri, indiferent de dimensiunea ei, sta in unitatea echipei si in buna colaborare cu partenerii. In cazul ALCEDO, cea mai buna dovada o reprezinta fidelitatea acestora, faptul ca numarul partenerilor a crescut continuu.
Revenind la magazinul de la parterul blocului meu, nu m-am putut abtine sa trec pe la domnul vanzator si sa-i zic : "La multi ani!". S-a uitat mirat la mine, nu-si inchipuia ca stie lumea despre aniversarea firmei. In fond, este de atatia ani in bloc incat a devenit de-al casei.


In concluzie, ori de cate ori cumparati o paine, mancati o mamaliguta, folositi ulei in salata si zahar in cafea, dar si pentru multe alte produse din agricultura, amintiti-va ca provin din recolte sustinute si prin munca celor de la ALCEDO-pescarusul sperantei.



4 comentarii:

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.