Translate

miercuri, 24 iunie 2015

Fii tu vocea de #LaTribunaEuropei



Istoria ne invata ca, in cazuri exceptionale, glasurile reunite ale oamenilor au avut puterea de a schimba cursul evenimentelor, forta publica nefiind un factor de neglijat. In vremurile recente, Uniunea Europeana a incercat sa faca din aceasta forta un lucru obisnuit, o parghie accesibila oricarui grup de oameni ce vor sa se faca auziti. Oamenii pot fi educati sa isi spuna parerea, fara teama de represalii, asa cum se intampla in alte epoci. Si daca parerea este pertinenta, exista sanse mari ca ea sa fie luata in seama.

Acesta este motivul pentru care, in aceasta perioada, mai precis pana pe 30 iunie, Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania a lansat concursul de video-selfie #LaTribunaEuropei, adresat tinerilor intre 18 (impliniti pana la 1 oct.2015) si 35 de ani. Ca tot sunt tinerii din ziua de azi pasionati de « selfie ». Numai ca, de data aceasta, este vorba despre o competitie cu cap, in sensul ca participantii trebuie sa aiba si ceva idei sau sa cunoasca cate ceva despre Uniunea Europeana. Vedeti voi, auto-filmarea (mai pe romaneste) trebuie sa aiba o durata de 3 minute si sa il infatiseze pe participant expunandu-si opiniile in calitate de proaspat desemnat Presedinte al Parlamentului European. Cu alte cuvinte, un discurs cu staif ! Criteriile de jurizare sunt destul de severe, dar si premiul cel mare este pe masura : trei concurenti vor fi invitati intr-o vizita de studiu de doua zile la sediul din Bruxelles al Parlamentului European. 


Sa nu credeti ca este tocmai usor. Cei care se incumeta vor fi nevoiti sa se documenteze putin, sa aiba o anumita atitudine in filmulet, sa-si exprime ideile cu logica, cursiv, sobru, exact ca un oficial de rang inalt. Dar mai ales sa fie diplomati. Indiferent ce probleme avem fiecare sau ce initiative, intr-un plen atat de divers ca Parlamentul European totul trebuie invelit in catifeaua discursului diplomatic. Asadar, atentie la limbajul folosit!

Nu, nu ma mai incadrez in plaja de varsta ceruta de competitie, altminteri as fi fost prima inscrisa. Pentru ca stiu despre ce as vorbi intr-un discurs de pe o asa inalta pozitie. Exista doua lucruri cu care delegatii tuturor natiunilor Uniunii Europene sunt de acord ca stau obligatoriu la baza unui viitor cat de cat sigur: toleranta si dezvoltarea durabila.
Toleranta este temelia relatiilor interumane si n-ar fi existat Uniunea Europeana daca nu ar existat toleranta intre popoare. Respectul reciproc intre natiuni si acordarea de drepturi egale tuturor cetatenilor uniunii a fost principiul care a pus in miscare aceasta istorica initiativa. Dar toleranta fata de semenii nostri nu ar fi nimic fara toleranta fata de mediul in care traim. Dezvoltarea durabila devine imperativa in conditiile in care utilizam din ce in ce mai intens resursele naturale. Nu exista viitor pentru copiii nostri daca nu exista resursele necesare. Sa folosim cu intelepciune resursele de care dispunem astazi, astfel incat generatiile viitoare sa se bucure cel putin de aceeasi bunastare.

Fiecare dintre noi avem anumite nevoi si asteptari de la viata, dar avem si datoria de a ne indeplini obligatiile fata de societatea in care traim. In jurul nostru traiesc oameni dintre cei mai diversi, cu viziuni diferite asupra vietii, cu o cultura diferita, cu credinte religioase diferite, pe scurt cu personalitati diferite. Acceptandu-i asa cum sunt, pe fiecare in parte, dovedim ca am inteles pe deplin ce inseamna de fapt Uniunea Europeana si obiectivele sale majore.

Este usor de spus si greu de pus in practica. Imaginati-va ca sunteti acolo, in locul Presedintelui Parlamentului European si vreti din tot sufletul sa faceti lucrurile sa se miste intr-o directie care convine tuturor. Ce ati face in mod concret? Pentru asta trebuie sa stiti in primul rand ce atributii are un astfel de oficial.


 Parlamentul European are 750 de deputati plus presedintele si are puterea de a aproba sau respinge legile initiate de Comisia Europeana, exact ca si parlamentul tarii noastre. Presedintele reprezinta Parlamentul, atat in relatia cu celelalte institutii ale UE, cat si pe plan extern si are ultimul cuvant in realizarea bugetului UE. In cadrul Parlamentului functioneaza 20 de comisii care elaboreaza, modifica sau adopta propuneri legislative si initiaza rapoarte.


Deoarece Parlamentul poate cere Comisiei Europene sa prezinte intr-un an anumite legi cu prioritate, cred ca Presedintele Parlamentului poate juca un rol decisiv in acest sens, grabind putin evenimentele. In locul lui as propune reuniune a Comisiilor economica, de mediu, industrie si energie si cea pentru agricultura si dezvoltare rurala in vederea elaborarii unei legi care sa se refere la dezvoltarea durabila a Uniunii Europene si sa atinga aspecte legate de protejarea mediului, folosirea resurselor regenerabile, limitarea presiunii asupra naturii, utilizarea terenurilor si a culturilor in agricultura.
Asa cum am mai spus, unele lucruri tin strict de abilitatile diplomatice ale celui ales ca Presedinte al Parlamentului European. Nu este o functie pentru oricine, indiferent cat ar fi de inteligent. Asa ca eu personal nu nutresc asemenea ganduri de marire. Dar sper ca intr-o zi sa avem si un Presedinte din Romania.

2 comentarii:

  1. nu cred ca a noastra clasa politica poate genera oameni cu calitatile necesare unei asemenea functii..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intr-un fel sunt de acord cu tine, dar poate rasare de undeva si o exceptie, speranta moare ultima, cum se zice.

      Ștergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.