Translate

vineri, 19 iunie 2015

Ineptiile zilei. De-ale istoriei.

Daca nu l-ati descoperit inca pe Daniel Roxin, vi-l recomand in cazul in care va intereseaza cate ceva despre istoria noastra, aia blurata de diferite interese, scuzati fortarea cuvantului "blurata", dar ilustreaza destul de exact situatia.
Ieri am dat peste un alt articol recent al lui Daniel, il gasiti AICI. Este un alt exemplu de teribila desconsiderare a vestigiilor istoriei noastre de catre autoritatile locale, dar si de cele centrale, in speta Ministerul Culturii. Te ia cu fiori de indignare. Nu stiu cum ar putea actiona presiunea publica pentru remedierea situatiei, probabil ca tot oameni ca Daniel, care au acces si la mass-media ar avea sorti de izbanda. Numai sa nu fie pre tarziu.

Ceea ce voiam sa va povestesc nu se refera insa la cetatile despre care se pomeneste in linkul de mai sus, ci la Nikola Tesla, inventatorul care a luminat lumea, asa cum am gasit o frumoasa expresie pe un site. Dar nici la inventiile sau la neasemuita gandire a acestui om misterios nu ma voi referi, ci la originile sale. Discutiile generate de un alt articol al lui Daniel Roxin, despre Tesla, mi-au inspirat o mica ancheta pe net. Am vazut ca in articol si in comentarii se sustine originea partial romaneasca a inventatorului, ba cineva spunea chiar ca revendicarea apartenentei lui Tesla la spatiul croat de astazi este oarecum o inselatorie de-a sarbilor si ca da, Tesla s-a nascut acolo, dar se trage prin unul din parinti din zona noastra.
Oricat am cautat pe site-urile straine, nu romanesti, n-am gasit asemenea speculatie care sa se bazeze pe dovezi concrete. Nu zic ca nu mi-ar placea ca asemenea geniu sa fie un fiu de-al acestui popor, dar nici nu m-as aventura sa brodez povesti patriotice cu orice pret. Pana la urma am ajuns sa caut date despre ascendenta parintilor lui Nikola Tesla, adica tatal Milutin Tesla si mama Duka Mandic si nimic nu m-a facut sa trag concluzia ca vreunul dintre ei ar fi plecat din Romania.
Milutin Tesla s-a nascut in Raduc-Lika, in februarie 1819, iar sarbii venisera acolo pe la 1690, din preajma Kninului, prin Hertegovina.
Chiar numele Tesla este specific acelei regiuni si provine chiar de la cunoscuta unealta folosita si la noi si numita tot tesla. Pe langa Raduc, in epoca imperiului roman a existat o asezare ce se chema Tesleum, asa ca vedeti care sunt radacinile. In plus, acest nume se mai intalneste tocmai in Ucraina. Tatal lui Milutin (bunicul inventatorului) se numea tot Nikola, se nascuse in 1789 si fusese soldat in armata franceza in timpul razboaielor napoleoniene.
In anul 1847 Milutin, ajuns preot ortodox, s-a insurat cu Duka Mandic, fiica de 25 de ani a altui preot ortodox, Nikola Mandic din Gracac. Fata se nascuse in orasul Tomin gaj din Lika, Croatia de astazi.
Au avut impreuna cinci copii, dar fiul Nikola a mostenit de la mama sa firea iscoditoare si inventiva. Remarcabil este ca Duka a realizat o serie de dispozitive si unelte si era foarte talentata in orice fel de lucru de mana.
Amanuntele de mai sus le-am gasit pe site-uri diferite. Va spun asta deoarece, daca cititi acest articol http://www.istro-romanian.net/articles/art990111.html, veti vedea o alta interpretare a biografiei inventatorului, data de concetatenii nostri, ca sa nu mai zic de numele personajelor! Se spune ca numele Tesla fusese obtinut datorita ocupatiei de dulgher, dar eu am gasit ca era mai probabil o porecla data tatalui din cauza conformatiei dintilor, caracteristica fizica perpetuata in familie.
Indiferent de adevar, Milutin Tesla scria in 1855, in ziarul Jurnalul din Novi Sad, urmatoarele:
" Lika este intinsa, potrivit teritoriului si populatiei sale, si este formata numai din sarbi sau, daca doriti, numai din sarbi si croati, de credinta ortodoxa si catolica. In Lika se gasesc mai multi sarbi ortodocsi decat catolici".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.