Translate

duminică, 7 iunie 2015

Filmul de weekend

L-am numit astfel deoarece l-am vazut de doua ori, la televizor, ieri si aseara in reluare, si de fiecare data m-a impresionat teribil. Nu neaparat fiindca in rolurile principale sunt Robin Williams si Robert De Niro, mai tineri, extraordinar de talentati, ci datorita povestii in sine, inspirata dupa un caz real, un mister medical din punctul meu de vedere.
Este o drama profunda care iti atinge sufletul si iti starneste o sumedenie intrebari.
In filmul Awakenings:Revenire la viata (1990), Robin Williams joaca rolul doctorului neurolog Oliver Sacks, in film numit Malcolm Sayer. Actiunea se petrece in anul 1969, intr-un spital in care exista o sectie pentru bolnavii catatonici (asemanatori comatosilor), ajunsi in aceasta stare din cauza epidemiei de encefalita letargica din 1917-1928. Faceti socoteala! Unii dintre ei erau in aceasta stare de 30 de ani! Personajul central, cel al lui Robert De Niro, se imbolnavise la varsta de 11 ani!
Doctorul Sayer observa semne ca, in spatele nemiscarii aparente a acestor bolnavi, exista un spirit inca activ, limitat de boala. La un moment dat doctorul participa la prezentarea unui medicament nou, numit L-Dopa, destinat tratarii bolii Parkinson si hotaraste sa il incerce pe pacientii sai. Teoria sa este ca pacientii prezinta ceva asemanator unei boli Parkinson dusa la extrem, in care tremuraturile specifice sunt atat de accentuate incat provoaca paralizie. Obtine aprobarea necesara si, miracol!, reuseste sa ii readuca la starea de constienta. Unde este drama? Pai, faptul ca acesti oameni nu realizau cati ani din viata pierdusera, ce pierdusera sau ca familiile nu mai existau. Dar, cel mai dureros a fost faptul ca noul medicament a avut acest efect extraordinar pret de numai cateva luni. La sfarsitul verii toti pacientii revenisera la starea initiala, spre disperarea celor din jur care sperasera cu adevarat sa-i vada redati societatii.
Eu am facut un rezumat, dar nu este nici pe departe complet, se intampla multe in film si, asa cum spuneam, cazul in sine este uluitor. In 1990 doctorul Sacks lucra inca, iar pe parcursul anilor pacientii avusesera si alte scurte episoade de constienta.
Filmul a fost regizat de Penny Marshall si a fost nominalizat la trei premii Oscar.

3 comentarii:

  1. multumesc pentru recomandare! Nu am vazut flmul si pentru ca sunt fan Robert De Niro, l-am trecut pe lista mea pentru saptamâna in curs :)
    O duminica minunata sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ieri seara am vazut filmul... wow, cat de frumos! De Niro joaca absolut colosal! Impresionanta intreaga poveste (o poveste adevarata!)... o lume trista in care nu putem intra si nu putem ajuta, o lume în care minunile se petrec rar! Un film din care iata putem din nou invata ca fiecare zi trebuie traita la maxim si fiecare clipa frumoasa trebuie savurata din plin.
      Mama lui Leonard Lowe mi-a aparut asemanatoare cu vecinii mei, care-si îngrijesc de 30 de ani proprii-copii puternic handicapati... Cât devotament si câta responsabilitate!...

      Ștergere
  2. nu am vazut filmul, de retinut, sigur o sa-mi placa!

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.